Водещи новини

Днес е НВО по БЕЛ за седмокласници и десетокласници

Близо 63 000 седмокласници ще се явяват на национално външно оценяване по български език и литература днес, 13 юни. Изпитът ще започне  в 9. ч и ще продължи 150 минути. Външното оценяване в 7 клас се провежда в 1 700 училища. То се състои от 25 задачи – 18 затворени с по четири възможности за отговор и 6 с кратък свободен отговор. Последната задача е преразказ на неизучаван художествен текст. 

Резултатът от изпита се използва като балообразуващ за прием в 8-и клас. 

На НВО по БЕЛ в 10 клас ще се явяват над 54 000 гимназисти. То ще започне в 11 ч. и ще продължи 90 минути. Изпитът е в 1023 училища. Той съдържа 23 задачи – 14 с избираем отговор, 6 с кратък свободен отговор,  една за редактиране и една с разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). 

С резултата си десетокласниците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап.

На 16 юни седмокласниците и десетокласниците ще се явят на националното външно оценяване по математика. Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 28 юни. 

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.