четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
СНИМКА Unesco

Световен ден на океаните е. Нека не ги замърсяваме

На 8 юни е Световният ден на океаните. По цял свят се разпространява посланието, че океаните трябва да бъдат приоритетни, тъй като те са от съществено значение за нашето съществуване. Всяка година ООН приема нова тема за отбелязване на Световния ден на океана. Тази година това е „Планетата Океан: Приливите се променят“. Нужно е да осъзнаем личната си връзка с морето и да повиши осведомеността за решаващата роля, която то играе в живота ни. 

Океаните ни хранят, регулират нашия климат и освобождават по-голямата част от кислорода, който дишаме. Моретата съставляват 71% от повърхността на нашата планета и осигуряват дом за различни живи същества. Всяка година човешката дейност застрашава и унищожава все по-голямо количество воден живот по много начини. Прекомерният улов на даден вид, изхвърлянето на химикали и отпадъци и неустойчивите практики са му нанесли големи щети. Замърсяването му води до общото затопляне на планетата.Водата в Световния океан поема голяма част от топлината на Слънцето и отдавайки я, океаните оказват голямо смекчаващо въздействие върху климата на Земята.

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.