неделя , 28 април 2024
Член-кореспондент проф.Олга Полякова-Кръстева със съпруга си проф.д.м.н Лука Кръстев в Панагюрище на 1 май 2015 г. СНИМКАТА е от архива на oshtepan.com

Напусна ни чл.кор.проф. Олга Тодорова Полякова-Кръстева д.б.н.

На 91 години ни напусна чл. кор. проф. Олга Тодорова Полякова-Кръстева д. б.н., изтъкнат български учен, който работи в областта на хистологията, хистохимията, електронната микроскопия на паразити, патоморфологията, патогенезата на хелминтози …, автор на над 160 научни публикации и няколко монографии в областта на паразитологията. 

Член-кореспондент проф.Олга Полякова-Кръстева е родена на 6 май 1932 г. в Пловдив. Завършва Висшия медицински университет в София. След това работи като участъков лекар. През 1960 г. започва работа в Българската академия на науките. Специализира в Лондон, Стокхолм, Моска, Бон. Член на Българското паразитологично дружество и негов председател от 2007 до 2011 г., Дружеството на хепатолозите в България, Дружеството на хепатолозите в Германия, Европейската федерация на паразитолозите. Автор е на 2 изобретения. Носител на Златна значка „Отличник на БАН“,орден „Кирил и Методий“ първа степен, на отличия на БАН и различни чуждестранни академии, почетен знак на БАН „Марин Дринов“ на лента, почетен знак за заслуги към БАН и отличия на чуждестранни академии.

Член-кореспондент проф. д-р Олга Полякова-Кръстева и съпругът й проф. д-р Лука Кръстев при представянето на една от книгите „Досег“ в Общинска библиотека „Стоян Дринов“.
СНИМКА“ архив на oshtepan.com

Член-кореспндент Олга Полякова-Кръстева обича Панагюрище и се интересува за събитията в него. Следва и подкрепя своя съпруг проф. д-р м.н. Лука Кръстев при неговите проучвания за родовете Кръстеви и Полякови и за популяризиране делото на панагюрския възрожденец Велко Королеев. В  своя Вечен Календар той пръв посочва датата 11 май като празник на светите братя Кирил и Методий. Споделя преклонението на съпруга си проф.Кръстев пред историята на Панагюрище и неговите предци, произхождащи от този град, намерило израз в поредицата от 5 книги под заглавието „Досег“. На „Досег 5“ член-кореспондент проф.Олга Полякова-Кръстева е съавтор.

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА Й ПАМЕТ!

 

 

 

Вижте още

Обучителна визита в Норвегия по проекта „Активни граждани за енергийно независими общини”

От 17 до 20 април заместник-кметът на община Панагюрище инж.Стоян Бодуров е на обучителна визита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.