четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
Църквата "Успение Богородично" в Панагюрище СНИМКА oshtepan.com

Честит имен ден на Емилия, Емил, Ема…!

ДНЕС Православната църква почита Света Емилия. Тя произхожда от богат благороднически род и е известна като благочестивата майка на св. Василий Велики, на още пет дъщери и трима синове. Света Емилия една от първите, които освобождават своите роби и раздават имуществото си. Те се отричат от света и образува девически манастир, където те всички живеят в смирение под един покрив и делят всичко по равно, отричайки се от суетата и тщеславието. Славата им е в това, че никой не ги познава, богатството им – в нищетата, храната – въздържанието. По този начин Емилия доживява дълбока старост. Когато починала, по нейно желание е погребана в малък семеен параклис при мъжа си и един от синовете  си. Обявена е за блажена.

Името Емилия е женският вариант на Емил, което идва от латински и означава съперник. Днес празнуват хората, носещи ичената Емилия, Емил, Емилиан, Емилианa, Емилиян, Емо и Ема. 

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.