Лидерът на БСП К.Нинова: ГЕРБ са виновни за хаоса, който създават. ПП-ДБ се хванаха на въдицата като шарани

„Господин Борисов си сменя мнението по три пъти на ден. В „игри с квадратчета” няма да участваме. Позволете да започна по-отдалече. Какво се случва в последния месец? Ние мълчахме досега, защото първите и вторите спориха за кабинет, но от момента, в който и нас ни поканиха на разговори, сме длъжни да говорим.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице” по БТВ.

„Ще ви кажа как ние оценяваме ситуацията. ГЕРБ, като първа политическа сила, и господин Борисов носят отговорност за съставяне на правителство и за стабилност в България. Това е факт. Как започна този опит за уж правителство? Борисов покани вторите – ПП-ДБ и оттам започна един бразилски сериал, от тези по сто серии. 30 дни вече, 30 серии гледаме. Касандра и Алехандро сутринта ха тъкмо ще се вземат, на обяд развалят годежа, вечерта – сватовете се събират и почват да делят чеиза на булката. Пълен фарс”, каза Нинова и илюстрира това с факти.

„Първо им хвърли въдичката и им каза: „Дайте да направим законодателна програма”. Прекрасно предложение – парламентът трябва да работи и трябва да има закони. Седнаха и направиха законодателна програма ПП и ГЕРБ. Има ли закони? Няма. След това им хвърли втората въдичка – „Дайте да направим работни групи за бюджет”. Направиха работни групи, договаряха дефицит, дълг. Има ли бюджет? Няма бюджет. Следваща въдица, която им хвърли, вече е тежка – „Дайте да направим управленска програма”. Управленска – тоест ще управляват заедно. И ПП-ДБ, като шарани, глътнаха тази въдица и дадоха управленска програма. Излиза ГЕРБ и я направиха тази програма на пух и прах. Има ли управленска програма? Няма и управленска програма”, припомни лидерът на БСП.

„Борисов продължава да се гаври с тях и казва: „Дайте Министерски съвет – щом не искате моя, дайте вашия. И те като първокласници – „Ето ви Министерски съвет”. Попиляха им и Министерския съвет. Е, какво е това? Аз мога да го определя така – Борисов ги предизвика по всички видове начини, те се хванаха като първокласници на това нещо. Резултат няма, освен че, според мен, ПП-ДБ направиха салтомортале, което аз в политиката не съм виждала за шест месеца, защото работих с тях. Знам с какъв ентусиазъм се тръгна – улица, протести, ще променяме модела. И изведнъж да стигнеш до това – той ти подава моркова, а ти тичаш”, каза Нинова.

Тя посочи, че след като ГЕРБ са започнали разговори с другите партии, ПП-ДБ изведнъж отново са казали: „О, моля ви се, ние пак ще се върнем при вас, господин Борисов, дайте да разговаряме по вашата програма”, от което Нинова изрази възмущение: „Ама какво е това? Най-важните неща и в живота, и в политиката, е да запазиш достойнство. И най-важното – няма резултат от всичко това. Един месец Борисов е отговорен за хаоса, който според мен умишлено създаде. Целта – да елиминира „Продължаваме промяната”, да покаже колко лековато реагират. „Вижте как продължава. Какво ли си казва, „този сериал вече омръзна на публиката, хайде да започнем друг”. И им казва: „Край с вас, каня на преговори другите сега”, припомни Нинова.

Тя се обърна към Борисов със следните думи: „Първо, да му кажа – казвала съм му го в очите, имахме вече една среща – знаете, казвала съм го и от трибуната, сега и публично да го кажа. Тези игрички, които си играе с ПП и ДБ, с БСП – няма да му се получат”, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП посочи пет важни за партията неща:

„Първо, ние разбираме сериозността на ситуацията в България – държавата е в тежка политическа криза втора година и трябва да се излезе от това положение.

Второ, ние разбираме, че това може да стане само, ако парламентът заработи – приема законите, бюджета, парите на хората – от юли месец всичко ще остане без пари, в културата също е много тежко положението. Работещ парламент и редовно правителство – абсолютно го разбирам. 

Трето, знаем, че сме 23 и не можем да носим тежестта на управлението, каквато първият и вторият сега разпределят.

Четвърто, и най-тежкото, ние сме 23-ма, но може да дойде момент, в който от тези 23-ма да зависи какво ще се случва в държавата.

И пето, точно заради тази тежка и сложна ситуация, ние сме решили да решим този въпрос с вътрешнопартийно допитване. Аз съм голям привърженик на разширяване на пряката демокрация – и в партията, и в държавата. В партията въведохме пряк избор, правили сме вътрешни референдуми. Така че ние това ще го направим с допитване до партията”, обясни Нинова.

Тя посочи, че въпреки слогана си „Ред в хаоса”, ГЕРБ вкарват хаос в реда, а БСП искат да има ред и правила. По нейните думи, за да се намери изход от тази криза, трябва да се подходи отговорно и да се извадят четири-пет национални важни задачи: „Не да си разглеждаме програмите, както ГЕРБ ни канят да обсъдим тяхната управленска програма. Откъде накъде ще коментираме вашата управленска програма? Ако искате голямо съгласие, дайте да не си обсъждаме програмите, а да обсъдим България – какво е важно, да извадим 5 неща. Както и да е, получихме поканата да обсъдим тяхната управленска програма, поискахме я, изпратиха ни програмата на ПП-ДБ. Попитахме госпожа Атанасова – “Това ли ни пращате? – Това ви пращаме”. Попитахме ПП – “Това вашата програма ли е?“, отговориха „Нашата програма е”. И накрая отговор „Ами ние я изпратихме, за да се забавляваме”. Ние не сме детска градина, ако те са детска градина, ако си играят игрички, ако заблуждават хората, че вършат някаква работа за народа – това си е тяхна работа. Аз дистанцирам БСП от този хаос. Ние сме сериозни хора и не може да ни пращате програма на друга партия, за да се „забавляваме”. Защото целият народ чака – от 1 юли ще има ли индексация на пенсиите, какво става с детските, с майчинството, културни дейци чакат, Планът за възстановяване и устойчивост. Ако на някого му се забавлява – парламентът не е мястото за това”, категорична бе Нинова.

Тя предложи изход от политическата криза, като се очертаят 5 важни неща за България, сред които Шенген, бюджет и законите по ПВУ: „Бюджет трябва да има – не можем да оставим държавата и народа без пари от юли месец нататък. Ние в този бюджет държим на социалната част, знаете – внесли сме си предложението. Законите по ПВУ – всички знаем, че трябва да ги приемем”, обясни тя. 

По нейните думи, втората стъпка след очертаването на приоритетите за България, трябва да бъде слагането на срок за колко време тези задачи могат да се изпълнят: „Но разумен срок, защото 15 закона не можеш да приемеш за един месец. И на трето място казваме: “Хайде да видим кои хора могат да го свършат“. Излъчваме експерти или политици – и казваме, това е съставът, който може. Ние стоим отзад в парламента и ги подкрепяме да свършат тази работа”, посочи Нинова.

В ефира на БТВ тя каза още, че е крайно време ГЕРБ да изяснят пред себе си какво искат и даде пример: „Единият от ГЕРБ казва: „Ние Асен Василев не го искаме за министър”, другият от ГЕРБ казва: „Не, той е прекрасен министър”. Единият казва: „Искаме правителство на малцинството”, друг – на експерти. Да си изяснят първо ГЕРБ какво искат. След това сериозно и отговорно да покани другите партии от парламента и да каже: „Предлагам ви правителство на експерти, предлагам ви тези пет приоритета и ви предлагам да се съберем такова правителство за десет месеца и ние да го контролираме от парламента”. Когато получим такова ясно, чисто и трайно предложение, а не да си сменя мнението по три пъти на ден Борисов, тогава ние питаме членовете на партията си – искате ли да участваме, да излъчим експерти, да участваме в правителство с тези 5 задачи с първия мандат на ГЕРБ за 10 месеца. Да или не. Като 50 плюс 1 ни кажат „да” – значи да. Като 50 плюс 1 ни кажат „не” – значи „не”, обясни Нинова.

По нейните думи, ако ГЕРБ имат сериозни намерения да има редовен парламент и правителство, в което от БСП вече се съмняват, въпросът за формулата на правителството, състава на МС, приоритетите пред това правителство, трябва да бъдат взети по време на лидерска среща. След като те бъдат определени, социалистите ще проведат вътрешнопартийно допитване, от което ще зависи позицията на БСП, категорично заяви Нинова.

На въпрос за личното ѝ мнение относно по-добрата форма на правителство, лидерът на БСП посочи, че според нея, то трябва да бъде съставено от експерти, защото в момента, в който на преден план излязат политиците, започват караниците: „Ако имаме цел да свършим работа за България и за народа, ние лидерите и политиците, да останем в парламента”, посочи тя.

Попитана да коментира предложението на ПП-ДБ на члена на БСП Иван Кръстев  за министър на труда и социалната политика, Нинова каза: „Това е рейдърство в чужда партия, не е експертиза. На ПП им е навик  да бъркат в други партии и не само на тях. Ние в други партии не се месим”, посочи лидерът на БСП.

На въпрос относно какви експерти би излъчила социалистическата партия, Нинова отговори: „Разбира се, че няма да излъчим човек, който не споделя идеите на БСП, примерно за министър на труда и социалната политика. Това трябва да е ляв човек, да споделя нашето виждане. Естествено, че няма да предложим десен човек. Освен че споделя нашата политика за това какво трябва да се направи с минимална заплата, с  майчинство и с пенсии – той трябва и да го разбира. Да знае как да го направи. Това е експертиза. А не да влиза и тепърва да се учи къде е входът на министерството и какво значи Агенция по заетостта. Да разбира материята, да може в старта си да тръгне веднага с работата си, да е професионалист, да е почтен човек”, обясни тя.

Нинова коментира и противоречивите изказвания на Борисов от последните дни: „След думите на Борисов винаги слагайте запетайка. Този човек не знае какво прави и не знае какво иска. Едно говори, за да заблуждава народа, друго прави. Хем ни кани на преговори вчера, хем ще ни кани на лидерска среща, хем казва „няма да стане”. Ами тогава защо ни каниш? Който го е страх от мечки, не ходи в гората, като си първи – поеми си отговорността. Като те е страх, връщай първия мандат и оставяй нататък да видим какво ще правим. Или поемаш смело отговорността, защо играеш този театър? Кой печели от това? Губи България, губи народа”, каза тя.

„Като ни поканят на сериозен разговор с тези важни неща, които ни предложат и ние предлагаме като дневен ред, ще се отзовем. Какъв ще е изходът от това, зависи от това какво ще кажат членовете на БСП”, категорична бе Нинова.

На въпрос относно парламентарните комисии и тяхната работа, лидерът на БСП отговори: „Днес нашата парламентарна група дори за кратко напусна залата в знак на протест срещу тези обиди – особено „Възраждане” и „Продължаваме промяната” минаха всякакви граници. Направихме първа стъпка – имаме състав на комисиите и те могат да започнат от следващата седмица да работят. Нямаме ръководство на комисията, защото отново първият и вторият се скараха – ще има ли мнозинство, няма ли да има мнозинство, кой да вземе повече председателски места и т.н. Това е продължаване на хаоса, който правят. Комисии има, председателят на парламента ще ги свиква, законопроектите се разпределят и от следващата седмица започваме работа – това е добрата новина. Надявам се бързо да започнем с бюджета, хората не могат да чакат повече”, каза Корнелия Нинова.

Тя коментира и случая с атентата срещу главния прокурор, като посочи, че се появява противоречива информация и то между официално органи: „Следствие казва едно, МВР – друго, прокуратура – трето. Това всява съмнение, че това наистина е атентат срещу главния прокурор. Това всява неувереност в институциите. Това е още един аргумент хората да губят доверие в институциите. Това е по-опасното, иначе следствието ще изясни подробностите и доказателствата. От фактите, които се изнасят, все повече изглежда, че случаят не е такъв, какъвто изглеждаше първия ден. Това само мога да кажа – и от изявлението на служебния министър и особено от това, което г-н Сарафов сега каза – той се отрича от първоначалните си думи и казва, че е подведен. Много е тежко, ако е злоупотребено с името на децата и на семейството. Само истината ще сложи край на този спор”, каза лидерът на БСП.

 

Вижте още

Преслава Мехтерова за изборите: Бюлетините от СИК №25 са предадени на на лица от Общинска администрация

Уважаеми жители на община Панагюрище, след като съдът постанови, че изборът за кмет на общината …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.