Водещи новини
Гоце Делчев СНИМКАТА е от сайта на БНР

Навършват се 120 години от гибелта на Гоце Делчев

На 4 май се навършват 120 години от гибелта на българския революционер Гоце Делчев. Наричат го безсмъртния Апостол заради огнения дух, съчетал по нещо от Левски и Раковски. Роден за водач, Гоце Делчев е сред най-значимите личности в българската история, посветил живота си на мечтата за Обединена България. Преподава български език в Щип и в Банско. Ръководител и идеолог на Вътрешната Македоноодринска революционна организация, която развива активна дейност в Одринска Тракия.
Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в семейството на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.
В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, по време на подготовката на Илинденско-Преображенското въстание, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. 
Гоце Делчев загива в сражение с турската потеря на 4 май 1903 година,  След 1944 година костите му са преместени в Скопие в двора на църквата „Свети Спас“. 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.