четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
Един от ритоните в Панагюрското златно съкровище. СНИМКА: архив на oshepan.com

Днес в Британския музей откриват изложбата „Лукс и власт: от Персия до Гърция“

ДНЕС, 4 май, Британския музей в Лондон се открива изложбата „Лукс и власт: от Персия до Гърция“, част от която е и Панагюрското златно съкровище. Изложбата проследява връзката между богатството и политиката през първото хилядолетие преди новата ера, като представя ослепителни предмети от Европа до Азия. Тя може да бъде разгледана до 13 август.

Куратор на изложбата „Лукс и власт: от Персия до Гърция“ е д-р Джейми Фрейзър. Той завършва своята докторска степен по археология на Близкия изток в Университета на Сидни през 2015 г.  Извършвал е теренна археологическа работа в Йордания, Сирия, Афганистан, Узбекистан, Кашмир, Гърция, Камбоджа, Австралия и Соломоновите острови. Ръководи проекта за гробници в Северна Йордания като част от докторантурата си, изследвайки гробни паметници от бронзовата епоха в Източна Йордания.

Панагюрското златно съкровище е открито от тримата братя Дейкови на 8 декември 1949 година в местността Мерул край Панагюрище. Изработено от злато с общо тегло от 6 кг и 164 грама и е датирано за края на IV или началото на III век преди Христа. То е култов сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон. Четири от ритоните са оформени като глави или като предната част от телата на животни – козел, овен и елен лопатар.

Залата трезор в Панагюрище, в която всяка година бива изложен за по месец -два оригиналът на Панагюрското златнно съкровище. През останалото време от годиина в залата трезор може да се види копие на тракийския шедьовър. Залата е открита през 2012 година, благодарение дарението на „Асарел-Медет“ АД и на покойния му изпълнителен директор проф..д-р Лъчезар Цоцорков
СНИМКАТА е архив

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.