събота , 27 април 2024

ПОКАНА за представяне на предложения за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“

На 3 май, Световния ден на свободата на печата, ЕП официално публикува поканата за представяне на материали за участие в конкурса за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“. Наградата се присъжда всяка година за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз като човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и правата на човека.

За наградата могат да кандидатстват професионални журналисти и екипи от професионални журналисти от каквато и да било националност. Те трябва да представят задълбочени журналистически материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в една от 27-те държави членки на Европейския съюз. Целта е да се подкрепи и изтъкне значението на професионалната журналистика за гарантиране на свободата и равенството. Победителят ще бъде избран от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество от 27-те европейски държави членки и представители на основните европейски журналистически асоциации. Церемонията по награждаването се провежда всяка година около 16 октомври, датата на убийството на Дафне Каруана Галиция.

Европейският парламент връчЧленовете на ЕП осъдиха нападенията срещу журналисти, особено от страна на политици, и призоваха Комисията да представи законодателство срещу злоупотребите със съдебни дела. Миналата година беше представено предложение за справяне със злонамерените съдебни дела срещу журналисти и активисти, което в момента се разглежда от съзаконодателите. 

Европейският парламент връчва наградата и парично възнаграждение от 20 000 евро в знак на подкрепа за разследващата журналистика и като признание за значението на свободните медии. През последните няколко години Парламентът предупреждава за опитите както в ЕС, така и извън него, за подкопаване на плурализма на медиите.

Журналистите могат да представят своите статии онлайн само чрез сайта https://daphnejournalismprize.eu/ преди 31 юли 2023 г, в 00.00 ч (централноевропейско време)

Коя е Дафне Каруана Галиция?

Дафне Каруана Галиция беше малтийска журналистка, блогър и активист в борбата с корупцията, която отразяваше теми, свързани с корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. След тормоз и заплахи, на 16 октомври 2017 г. журналистката е убита при експлозия на кола бомба. Общественото възмущение от начина, по който властите разследваха убийството, доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат. Членовете на Европейския парламент критикуваха пропуските в разследването, а през декември 2019 г. призоваха Европейската комисия да предприеме действия по случая.

През октомври 2022 г., пет години след убийството ѝ, Парламентът отчете напредъка в съдебното производство и реформите, приети в Малта. Членовете на ЕП обаче изразиха съжаление, че разследванията са довели само до три осъдителни присъди, и настояха, че всички замесени, на всяко ниво, трябва да бъдат изправени пред съда.

Вижте още

Община Панагюрище съдейства за залесяване на 200 дръвчета

Норвежки клен, ясен и явор са основните видове дръвчета, които бяха засадени през изминалите почивни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.