Водещи новини
СНИМКА: БТА

Росен Желязков в Панагюрище: Ние трудно надмогваме егоизма на настоящето

„В летописа на славната българска история има много значими дати – въстания, бунтове, съзаклятия, спечелени битки и войни. Но има едно събитие, което заслужава и носи името епопея. Епопея, която през 1876 г., в онази пролет, се превърна в еманация на българския дух, гордост, чест и достойнство. И днес ние се опитваме да изкачим този връх – върха на епопеята. Опитваме се като Сизиф да бутаме камъка на националното си стремление и все не успяваме да стигнем до върха“. Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков, който тази вечер участва в националния митинг – заря в Панагюрище по повод 147 година от Априлската епопея. Според Парламентарист №1 не успяваме, защото не можем да се вгледаме в себе си и да видим онова, което в забързания модерен свят ни кара да не виждаме повече от настоящето и да не мечтаем за бъдещето така, както са мечтаели героите от кървавата пролет, които са тръгнали и са въстанали не за да бъдат герои, а да осъществят мечтите си за свободна и модерна България…  Ние трудно надмогваме егоизма на настоящето, трудно успяваме да обясним дори на себе си защо, вместо да изграждаме, ние пилеем време, ресурси и надежди. Защо не можем да бъдем единни в тези трудни времена, които изискват решения. Ние дължим тези отговори на себе си и на нашите герои, които са маякът, който сочи пътя в тъмнината, от която трябва да излезем – трудно, но задружно. 

Преди тържественото слово на г-н Желязков реч произнесе кметът на община Панагюрище Никола Белишки. Той подчерта, че през април 1876 година не в палати, не в дворци и зали се събраха народните делегати, а в едно скромно местенце, наречено Оборище – там където селяните криеха добитък от разбойници и от властта… В онзи април на дързост и мъжество, в онази пролет на Вяра и саможертва, с онзи възкръснал български Дух и сила, с кръвта си, безброй герои и невинни изчистиха срама български и дадоха нова посока на цял един народ.

Председателят на Парламента прие почетния строй на ротите от Четвърти артилерийски полк от Асеновградския гарнизон. Представители на ротите поднесох Гирлянда на славата пред Вечния огън. Направена беше тържествена вечерна проверка, след която последва пищна заря. Официални гости на националния митинг – заря бяха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, народни представители, Пловдивският митрополит Николай, военнослужещи и кметове на общини.

 

Вижте още

Председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов: Да отстояваме самоотвержено каузите Панагюрище и България!

Уважаеми жители и гости на община Панагюрище,  През април преди 148 години със своята саможертва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.