Водещи новини
Църквата "Свети Георги Победеносец"" в Панагюрище СНИМКА: архив на oshtepan.com

На Светла събота почитаме Свети Йоан Кръстител и починалите близки

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
Христос Воскресе!
На Светла събота, известна още като Празна събота, Православната Църква почита делото и личността на Свети Йоан Кръстител.Св. Иоан Предтеча възпоменаваме няколко пъти в годината: на 7 януари – Събор на св. пророк Йоан Кръстител (Ивановден) – денят след Кръщение Господне (Богоявление); на 23 септември – Зачатие на св. Иоан Предтеча; на 24 юни – Рождение на св. Иоан Кръстител (Еньовден); на 29 август – Отсичане главата на св. Иоан Кръстител; на 24 февруари – Първо и второ намиране честната глава на св. Иоан Кръстител; на 25 май – Трето намиране честната глава на св. Иоан Кръстител.
Според Евангелието, след като Йоан потапя Исус Христос във водите на река Йордан, на присъстващите се разкриват и трите лица на Троицата: Бог Отец, Бог Син и Светият Дух. Освен това в християнството Йоан се смята за последния и най-велик от пророците, които предсказват идването на Месията. Оттук идва и другото му име – Предтеча. И в Писанието той е наречен „най-великият от родените от жени”, тоест само Исус Христос е по-високо от него.
„Сравнението на Кръстителя с пророк Илия се засилвало в очите на съвременниците му от факта, че Йоан е живял приблизително по същите места: например в пещера в подножието на планината Джабал Мар Илиас, от която Илия бил отведен на небето“, подчертава йорданският археолог Рустом Мджиян. И Йоан кръщавал на прохода, по който старозаветните пророци преминавали към Йордан. Това място се нарича Витавара.
На Светла събота се извършват възпоменателни обредни практики – раздават се просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.
Съботата като ден от седмицата е посветен на починалите. В събота се правят всички помени и задушници. През този ден жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите; не се кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД получи високото отличие „Иновативно предприятие за 2023 г.“

Годишните награди на Съвета по иновации, дигитализация и нови технологии“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.