четвъртък , 18 април 2024
Водещи новини
Църквата ""Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

На Светли петък се почита Богородица-Живоприемен източник

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
Христос Воскресе!
В първия петък подир Възкресение Христово се отбелязва Светли петък, посветен на Богородица-Живоприемен източник.
Водите от дъждовете и снеговете, приети дълбоко в планинските недра, се сливат и се превръщат в извор, а изворът – в поток, който тече надолу към равнината и носи живот. Тъй и Майка Богородица приема у себе си благодатните води на вечния живот, превръща се в Извор на живот и носи живот тих, мирен и благ на всички, които я почитат като своя Небесна Майка и се осланят на майчинската й закрила. Затова и Църквата всеки ден и особено на днешния – Светли петък, като продължава да слави Възкресението на Спасителя, възпява и нея като “живоприемен и живоносен Източник”.
В Тракийските села петъкът след Великден се нарича летен Петковден и на този ден се устройват жертвоприношения, съпроводени с богати трапези, песни и хора.
Петък се смята денят на Св. Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа. 
Всеки петък е постен ден, през който се спазва полово табу. В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не разсърдят света Петка. 
През годината има дванадесет лоши петъци, през които се забранява всякаква домакинска работа и се спазва строг пост.
Това са черните петъци срещу Водици, Трифоновден, Тодоровден, Среднопостница, Великден, Русаля, Петровден, Голяма Богородица, Кръстовден, Димитровден, Коледа и Сурваки.
Имен ден днес празнуват Жива, Живка, Живко и Зоя.

Вижте още

Разходка назад във времето направиха учениците от ОУ „20 април”

Изключително интересна разходка назад във времето представи днес Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище пред учениците …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.