вторник , 16 април 2024
Водещи новини
Църквата ""Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Светли четвъртък – ден за почит Св. ап. Яков Заведеев

Православната църква отбелязва днес Светли четвъртък. Денят е отреден за почит към Яков Заведеев, брат на Св. ап. Йоан Богослов. Двамата братя са част от дванайсетте апостоли на Исус и заедно с ап. Петър са най-приближените му ученици.

Бащата на двамата апостоли се казвал Зеведей. За него в свещените книги на Новия Завет не намираме никакви сведения. Споменато е само името му. От евангелията узнаваме, че тяхната майка, Саломия, била една от първите жени, които повярвали в Христа. Тя често придружавала Спасителя през време на Неговите пътувания из Палестина и Му помагала с материални средства. Била свидетелка на кръстните страдания, смъртта и погребението на Христа. Тя е била в групата на жените мироносици, които – според тогавашния обичай – в първия ден на седмицата (неделя) отишли рано на гроба, за да помажат с аромати тялото Му.
В свещените книги на Новия Завет не намираме сведения за живота и дейността на апостол Яков след възнесението на Иисус Христос. Единственото съобщение, което намираме в книгата Деяния на светите апостоли, говори за неговата мъченическа смърт: „В онова време цар Ирод тури ръка на някои от църквата, за да им стори зло, и уби с меч Якова, брата Йоанов» (Деян. 12:1-2). От това съобщение узнаваме, че апостол Яков Зеведеев е завършил своя живот мъченически, като бил посечен с меч. Това станало през времето на Ирод Агрипа I през 44 г. 
Апостол Яков Зеведеев първият мъченик за вярата от числото на дванадесетте апостоли.
Съгласно предание мощите на апостола Яков Заведеев са пренесени в Испания, в град Сантяго де Компостела, където стотици хиляди вярващи от цял свят ежегодно извършват поклонение.
Яков Заведеев е почитан като покровител на ветеринарите, фармацевтите, конниците и кожухарите.

 Според народните вярвания Светли четвъртък е лош ден. Това е вторият от седемте четвъртъка до Спасовден и му се отдава особено значение. Забранена е всякаква домакинска работа, както и такава на полето, за да не удари градушка реколтата.

Вижте още

Обявиха XVI-то издание Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.