четвъртък , 28 март 2024
Църквата "Успение Богородично" в Панагюрище СНИМКА oshtepan.com

На Светла сряда почитаме Свети Йоан Богослов

Илия НЕМИГЕНЧЕВ
На Светла сряда, освен Божията майка Мария, Църквата почита и Свети Йоан Богослов. Едничък той, след отричането от Христа на всички Негови ученици, неотлъчно гледал всички мъчения на Спасителя, състрадавайки Му сърдечно. Йоан плачел и ридаел заедно с Пречистата Дева Мария, Майката на Господа, и не напуснал заедно с нея пострадалия за нас Син Божий до самия кръст и смъртта Му. За това при кръста той бил даден от Господа за син на Пречистата Дева Мария: висейки на кръста, Господ, “Като видя майка Си и стоещия там ученик, когото обичаше, казва на майка Си: Жено, ето син ти! После казва на ученика: Ето майка ти! И от оня час ученикът я прибра при себе си”. Свети Йоан се отнасял към нея с всяко уважение, като към своя майка и служел до честното и славното Й Успение. А в деня на нейното успение, когато носели честното и свято тяло на Божията Майка за погребение, свети Йоан вървял пред одъра с блестящ като светлина царски скиптър, който свети архангел Гавриил донесъл на Пречистата Дева, възвестявайки пренасянето Й от земята на небето.
На Светла (Празна) сряда се изпълнява обичаят „Мара Лишанка“.
От три омъжени булки (или три моми) вземат по един червен и само един жълт чехъл. Тези чехли се напъхват един в друг така, че червените да са отгоре, а жълтият- най-отдолу. Сетне ги оформят като кукла, накичена като булка – с невестинско було и накити.Тази кукла, носеща името Мара Лишанка се приготвя в къща, в която няма умрели деца. При направата присъстват всички моми; после те я взимат и тръгват с нея из селото, като куклата се носи от мома с живи родители и която е лазарувала и кумичила(Избрана е за кумица на Цветница, защото венчето й най-бързо е отплувало в реката. Точно кумицат, на Светли вторник е гощавала всички лазарки в дома си с баница и червени яйца). 
На определено за целта място, често и сред селото, момите спират и, хванати за ръце, оформят две редици, една зад друга, във формата на полукръг. Момата с куклата Мара Лишанка, застава срещу тях, а момите две по две (по една от външната и вътрешната редица) водят с нея (т.е. с куклата Мара Лишанка) диалог в песенна форма, като диалогът е с брачно-пожелателна насоченост. След това момата подава куклата на тази от вътрешната редица, която заема мястото ѝ и диалогът се повтаря с другите моми. След като се изредят всички, момите, съпровождани от населението на цялото село, излизат от него, обикалят нивите и спират на реката, където се измиват, свалят булото и накитите от куклата и я „изкъпват“ (т.е. потапят чехлите във водата), след което се прибират.

Вижте още

Преслава Мехтерова за изборите: Бюлетините от СИК №25 са предадени на на лица от Общинска администрация

Уважаеми жители на община Панагюрище, след като съдът постанови, че изборът за кмет на общината …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.