четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини
Творбата "Тайната вечеря" на великия Леонардо да Винчи СНИМКАТА е от Уикипедия

Велика сряда – Юда решава да предаде Христос за 30 сребърника

Илия НЕМИГЕНЧЕЕВ
Днес е третият ден от Страстната  седмица, известен като Велика сряда. 
Този ден Новият завет ни припомня, че Иисус бил във Витания, в дома на фарисея Симон, където е посетен от покаяла се грешница. Католическата традиция в течение на дълго време я отъждествява с Мария Магдалина. Тя измива със сълзи и намазва краката на Христос с драгоценно миро, а в притеснението си счупва съда с мирото и го излива на главата му, като по този начин го приготвя за погребение.
В Светото писание четем:
„Господ прекара нощта от вторник срещу сряда във Витания (Матей 26:6-17)“. Тук, в дома на фарисея Симон, във време, когато съветът на първосвещениците, книжниците и старейшините вече били решили да вземат Христос и да убият Божия син, една жена, „грешница“, изляла скъпоценно миро върху глава на Спасителя и по този начин Го подготвила за погребение, както самият Той обяснява нейното поведение.
Според евангелския разказ в деня, когато грешницата умила със сълзи краката на Спасителя, било извършено и най-голямото предателство – Юда Искариот, един от 12-те ученици на Иисус, отишъл при юдейските първенци от Синедриона и се уговорил с тях да им го предаде срещу тридесет сребърника.
Според народната традиция на Велика сряда жените не трябва да работят женска работа.  Миенето на прозорци е забранено и не се изхвърля боклукът от къщи.
Доста стара традиция, която се спазва и днес, е под покрива на къщата да се постави вечер парче хляб със сол и малък сапун, за да абсорбират специалната енергия на този ден. Едно осолено парче хляб трябва да се пази през цялата година. Вярва се, че това ще бъде най-добрият талисман срещу всякакво зло, а парчето сапун трябва да се използва още на следващия ден, на Велики четвъртък, за да се измие цялото семейство. Такъв сапун е в състояние да измие цялата негативност от човек, да почисти тялото му и да го подготви за срещата със Светлия празник – Великден. е светъл и велик празник, който се празнува от всички православни по света. Те чакат вестта, че Господ е възкръснал, за да се появи отново надеждата в душите им, че Спасителят ще им помогне, ще премахне проблемите им и ще направи този свят по-добро място. 
Не забравяйте да се погрижите  за мислите и за душата си, защото Бог е с нас всеки ден, а не само на празника!

Вижте още

Лазорровден е! Честит празник на имениците!

Лазаровден е християнски празник, посветен на Лазар от Витания и неговото чудотворно възкресение от Иисус …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.