събота , 27 април 2024
СНИМКА: Павлина ЛАЛЕВА

Честита Цветница!

Чествамe един от големите християнски празници – Вход Господен в Ерусалим.Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас.

Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Множеството го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. 

Евангелските текстове разказват как при последното си идване в Йерусалим Христос бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветните пророци. Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден. С възторжени възгласи и палмови клонки, деца и възрастни приветствали Спасителя. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да убият него и Лазар.

Като спомен за тържественото събитие в свещения град е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение. ДНЕС в храмовете се раздават осветени върбови клонки, които носим  в домовете си с вярата, че сме били свидетели на Христовото влизане в нашия живот. 

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се почита както в православната, така и в католическата и в протестантската църква, една седмица преди Великден – в неделята след Лазаровден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Куклинден или Палмова неделя. Винаги се отбелязва в шестата неделя на Великия пост.
Цветница е и денят, в който през периода на постите се разрешава риба.

На Цветница празнуват всички, които са с имена на цветя и дървета. Сред тях са: Камелия, Кремена, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Честит празник!

Вижте още

Обучителна визита в Норвегия по проекта „Активни граждани за енергийно независими общини”

От 17 до 20 април заместник-кметът на община Панагюрище инж.Стоян Бодуров е на обучителна визита …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.