Икона как Иисус възкресява Лазар СНИМКА: vazdvijenie.bg

Лазаровден е. Любовта тържествува над смъртта. Честит празник на имениците!

Днес православната църква отбелязва Лазаровден, който винаги се празнува в 8 дни преди Великден. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден – Връбница (Цветница).

Лазаровден е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина.Църквата отбелязва деня, в който Спасителят възкресил Лазар от Витания. Божият син често гостувал в дома му приживе и когато Лазар се разболял тежко, сестрите изпратили вест на Спасителя с надеждата, че ще помогне на страдащия. Христос, който бил в земите отвъд река Йордан, пристигнал обаче четири дни след смъртта на приятеля си и заварил всички да го оплакват горчиво. В скръбта си Марта и Мария упрекнали Иисус, че не е дошъл навреме. Аз съм възкресението и животът, който вярва в мене и да умре, ще оживее, и всеки, който живее и вярва в мене, няма да умре вовеки, отвърнал Иисус. Той отишъл до гроба, където бил положен Лазар и го върнал към живот. Така Бог показал, че и над смъртта има власт и това е Неговата власт. Това е чудото на Любовта, тържествуваща над смъртта.

Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

Смисълът на смирението и приемането, въпреки видимото и рационалното възприятие, е да се оставим Божиите ръце. 

На този ден се изпълняват обичаят лазаруване.

Вижте още

Пожарът в землището на Стрелча е локализиран

Горският пожар в землището на Стрелча, изпепелил по пъървоначални данни 1000 дка смесена гора, вече …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.