четвъртък , 25 април 2024

Граждани от община Панагюрище изискват пълна независима оценка за въздействието на дейността на „Асарел –Медет“ АД

Във връзка със стартиралата процедура по ОВОС на „Асарел-Медет“ АД и провежданите консултации със засегнатата общественост, граждани от населените места в община Панагюрище са изпратили на фирмата становище, относно обхвата и съдържанието на изработвания Доклад по ОВОС. Това съобщиха за oshtepan.com от фейсбук групата За Обществото Панагюрище.

Екипът, изготвил становището, е бил мотивиран от предварително декларираното от „Асарел- Медет“ АД желание за прозрачност и ангажираност, както и от намерението при  разработване на новото задание да бъдат включени всички  предложения. Според гражданите това би спомогнало новата оценка и предстоящото развитие на предприятието да оправдаят дългогодишните твърдения за отлично качество на околната среда  в района.

Мотивирани от факта, че „Асарел- Медет“ АД е организация, която се грижи за прехраната на доста голяма част от хората в общината, както и ангажираността на предприятието в социално-икономически план е ясно, че това начинание е от сериозна важност за общността в региона.  Затова обществеността най-малкото може да подкрепи фирмата в това нелеко начинание и да бъде обективен коректив. Чрез приемането на предложения, направени в хода на създаването на едно наистина добро задание за екооценка,  “Асарел-Медет” АД би доказало недвусмислено, че дори и да има вреди, те ще предприемат необходимите мерки това въздействие върху хората и околната ни среда да бъде ограничено. Това несъмнено ще показва на обществото тяхната ангажираност и прозрачност, в  хода на реализирането на инвестиционното предложение. Само с отричане на каквото и да било вредно въздействие върху околната среда и човешкото здраве, проблемите не биха се решили сами.

Наличието на предходни доказателства за замърсяване, както и множество случаи на  екологични катастрофи по поречието на р. Луда Яна не дават до момента нужните гаранции и спокойствие на хората, смята екипът, изготвил становището. И още:

Доколкото качеството и резултатът от една дискусия се определя от качествата на страните, участвали в нея, с настоящ становище, екипът, който го изготви, заявява отговорно, че не иска да влиза в ненужна полемика, няма да отправя неоснователни обвинения и няма да поставя неизпълними условия, защото целта е да се подпомогне предприятието да свърши работата по оценката по един добър за обществото начин.

Полезният резултат от съвместната ни работа би бил разработването на задание за доклада по ОВОС и контролът по изпълнението му, които да бъдат професионално аргументирани и юридически защитими. Евентуална нова съдебна сага, продължаваща години наред, би оставила чувство на безпокойство у гражданите, а ще даде и несигурност  на инвестирания капитал и очаквания на  „Асарел- Медет“ АД.

В предложението си хората от района смятат, че докладът трябва да съдържа задължително  пълна и всеобхватна независима оценка. Те предлагат тази оценка да бъде изготвена с участие на акредитирани лаборатории и независими експерти и  да обхваща цялото въздействие от дейността на минното предприятие върху околната среда, природата и здравето на хората, както до този момент, така и във връзка с предвиждания план за развитие до 2040 г.

 

 

https://www.facebook.com/groups/822313492446876/permalink/919896306021927/

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.