четвъртък , 18 април 2024

Окръжен съд – Пазарджик осъди шофьор на 4 години и 10 месеца лишаване от свобода за причинена по непредпазливост смърт на пешеходец

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Пазарджик е осъден Н.Н., на 31 г. Той е признат за виновен за това, че на  01.01.2020 г. на пътя между гр. Ветрен и гр. Септември, при управление на микробус,  марка “Мерцедес“, негова собственост, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на пешеходеца Г.Х., на 28 г. Н.Н. е избягал от местопроизшествието. 

Окръжен съд – Пазарджик е осъдил Н.Н. на 4 години и 10 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, както и на лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 години.  

На 31 декември 2019 г. Г.Х. празнувал настъпването на новата година заедно със свои приятели в гр. Ветрен. На 1 януари 2020 г. към 3 часа той решил да се прибира към гр. Септември, където живеел и си тръгнал пеша. Той вървял в края на лявата лента на платното за движение. По същото време в посока към гр. Септември от с. Славовица, обл. Пазарджик, пътувал Н.Н., който управлявал лек автомобил /микробус/, марка „Мерцедес“. Той се движел в дясната лента, но в един момент колата започнала да криволичи и преминала в лявата лента на пътя, където се намирал Г.Х. Микробусът ударил в гръб пострадалия и го влачил по платното.

Въпреки че разбрал за настъпилото произшествие, водачът не спрял да окаже помощ на Г.Х. и продължил към гр. Септември. Там подал сигнал в полицията, че неизвестни лица счупили стъклото на колата му, с цел да прикрие престъплението.

На 1 януари 2020 г. сутринта близките на Г.Х. се обадили на тел. 112, че не се е прибрал. Към 22,30 ч. тялото му било открито край пътя между гр. Септември и гр. Ветрен. Според медицинската експертиза той е починал от тежки травми и наранявания по тялото. Според техническата експертиза микробусът е бил в изправно състояние, движел се по платното с 40-45 км/ч,, като вероятно водачът не е забелязал движещия се по пътя пешеходец и го е блъснал. Присъдата подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

ИЗТОЧНИК: Апелативна прокуратура – Пловдив

Вижте още

15 години Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище

Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище днес чества 15 години от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.