Директорът на РЗИ Пазарджик д-р Д. Савов СНИМКАТА е предоставена от РЗИ-Пазарджик

На 15 март празнуват здравните инспектори

Преди 56 години на 15 март с постановление на Министерски съвет  е разкрита специалността „санитарен инспектор”, а първите специалисти у нас завършват през 1971 г.  

Здравният инспектор е специалист, осъществяващ държавен здравен контрол с цел опазване и укрепване на общественото здраве. Това е здравна дейност, свързана с контрол и изпълнение на установените с нормативен акт здравни изисквания за: контрол на обекти с обществено предназначение; контрол на продукти, стоки и дейности със значение за здравето на човека; контрол на условията на жизнената среда; надзор на заразните болести. Освен контролна дейност, здравните инспектори имат задължения свързани с профилактика на болестите и превенция на здравето. Запознават обществеността със специфичните здравни рискове и стратегии, подпомагащи здравословния начин на живот и намаляващи риска от развитие на болести. Тези eкспертни функции изискват задълбочени теоретични познания, практически умения и многопосочна професионална квалификация.

Често работата на здравния инспектор е свързана с неразбиране, трудности, риск, много конфликти, налагане на санкции и това остава извън фокуса на общественото внимание.  Въпреки всичко, здравните инспектори изпълняват своите задължения професионално, със съзнанието за обществената отговорност, която носят при опазване на човешкото здраве.

Директорът на РЗИ – Пазарджик д-р Д. Савов

поздравява всички здравни инспектори по  случай професионалния празник,

като им пожелава здраве, щастие и много успехи в служебен и личен план!

Вижте още

Прошка моля, прошка давам

Днес е Сирни заговезни – Ден на всеобщо опрощение. Празникът поставя началото на най-продължителния пост през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.