петък , 19 април 2024

Пет филма се състезават за наградата LUX на публиката

Филмите Alcarràs, Burning Days, Close, Triangle of Sadness и Will-o’-the-Wisp ще се състезават за наградата LUX на публиката за 2023 г.

Пет отлични филма очакват критичния ви поглед за изданието на наградата LUX на публиката за 2023 г. За мен, като член на Европейския парламент, да гледам тези филми и да ги коментирам с публиката в целия ЕС винаги е един от основните акценти за годината. Филмите, избрани за тазгодишния конкурс, повишават осведомеността и разглеждат въпроси за основни социални и политически предизвикателства – всеки по свой уникален, забавен, тъжен, артистичен начин. Каня ви да се присъедините към нас, да гледаме и обсъждаме заедно!, заяви  заместник-председателят на Европейския парламент Евелин Регнер (С&Д, Австрия)

„Това е първото издание на наградата LUX на публиката, което се провежда изцяло в новия формат с пет селектирани филмa финалисти. Тази година наградата LUX е посветена на любовта. Любовта ни към европейския филм и нашата култура. След пандемията от COVID-19, войната и инфлацията, кината се нуждаят от нашата подкрепа, а ние заслужаваме хубави моменти. Нека покажем любовта си към европейското кино като гледаме филмите финалисти на наградата LUX и да не забравим да ги оценим след това“, каза председателят на комисията по култура и образование на Европейския парламент  Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия).

Alcarràs“, копродукция на Испания и Италия, разказва историята на семейство Соле, което всяко лято събира праскови в овощната си градина в Алкарас, малко селце в испанския регион Каталуния. Но тази година реколтата може да е последната. Новите планове за земята, които включват изкореняване на прасковените насаждения и инсталиране на слънчеви панели, предизвикват разрив в това голямо семейство.

„Burning Days“, копродукция на Турция, Франция, Германия, Холандия, Гърция, Хърватия, разказва за Емре, млад и всеотдаен прокурор, който започва работа в малък град, борещ се с водна криза и раздиран от политически скандали. След добър старт, той изживява все по-напрегнати ситуации и е неохотно въвлечен в местната политика. Когато Емре развива близки контакти със собственика на местния вестник, натискът върху него ескалира след разпространението на горещи слухове.

„Close“, копродукция на Белгия, Франция и Холандия, разглежда приятелството между две тринадесетгодишни момчета Лео и Реми, което внезапно е прекъснато. Опитвайки се да разбере какво се е случило, Лео се обръща към Софи, майката на Реми. „Close“ е филм за приятелството и отговорността.

„Triangle of Sadness“ („Идиотският триъгълник“), копродукция на Швеция, Германия, Франция и Обединеното кралство, е провокативна сатира, в която ролите и принадлежността към определена класа са обърнати и се разглежда пошлостта на външната красота. Лентата започва с представянето на двойката модели Карл и Йая, които са поканени на луксозен круиз с група от свръхбогати пътници, които се считат за неуязвими заради парите и властта си, включително руски олигарх, британски оръжейни дилъри и ексцентричен капитан, който е марксист и алкохолик. На пръв поглед всичко изглежда перфектно, като за снимка…

Will-o’-the-Wisp“, копродукция на Португалия и Франция. На смъртното си легло Алфредо, крал без корона, се връща към далечни младежки спомени и времето, когато е мечтал да стане пожарникар. Срещата с инструктора от пожарната Афонсо, отваря нова глава в живота на двамата млади мъже, потопени в любов и желание, и мотивирани да променят статуквото.

Петте номинирани филма ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и ще се популяризират чрез прожекции в европейските киносалони. Информационните бюра на ЕП също така ще организират безплатни прожекции в държавите членки.

Гласуването ще приключи на 12 юни 2023 г., като филмът победител ще бъде обявен на 14 юни 2023 г. по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Вижте още

Разходка назад във времето направиха учениците от ОУ „20 април”

Изключително интересна разходка назад във времето представи днес Регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище пред учениците …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.