петък , 19 април 2024
СНИМКИ Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Панагюрище чества Трети март с молебен за мир и литературно-музикална програма

Илия НЕМИГЕНЧЕВ

В Панагюрище честването на 145 години от Освобождението на България от турско владичество  започна на централния площад „20 април“ с издигане на националния трибагреник от кмета на община Панагюрище г-н Никола Белишки.

В църквата „Свето Въведение Богородично“ молебен за мир отслужиха ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия.

След това, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ към  читалище „Виделина – 1865“ и Регионален клуб „Традиция”, празнично шествие се отправи към паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня, пред които бяха положени венци и цветя в знак на признателност.

От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към паметника на генерал Дандевил. Там  директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни исторически  факти за героизма на предците ни преди 145 години:

„…Свободата идва с героизма на руски, финландски и румънски воини, на хилядите български опълченци, на въоръжените чети, на масовата и всеотдайна подкрепа, на цялото българско население, което дава всичко, за да бъде спечелена съдбовната война! Сред плеядата доброволци са и проф. Марин Дринов, Павел Бобеков, Петър Хаджипеев, д-р Георги Мачев, Атанас Шопов, Васил Дипчев, Стойо Пенчев, Тодор Калоянов – над 80 панагюрци …“

Честването  продължи с празнична литературно-музикална програма, подготвена от учениците на Средно училище „Нешо Бончев“ и възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище.

В края на тържеството Методи Навущанов, председател на Регионален клуб „Традиция“, връчи паметни  звания „20 години  Регионален клуб Традиция“ на Иван Енчев, Емил Васев, Тодор Василев. Г-н Навущанов призова всички да помним миналото, защото без минало не бихме имали настояще и бъдеще. В чест на падналите в борбите за Освобождението на България от членовете на „Традиция“ бяха изпълнени 3 залпа.

 

Вижте още

Отборът на „Войводите“ с 3 победи в областното футболно първенство

Поредно безапелационно представяне на младите надежди от отбора на „Войводите“ в първенствата на БФС в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.