Водещи новини
СНИМКА: Пресцентър на Областна администрация

Сключи се Споразумение за разкриване на социални услуги в общините от област Пазарджикт

В изпълнение на Наредбата за планиране на социалните услуги, с цел подкрепа при планиране от всяка община на потребностите ѝ от социални и интегрирани здравно-социални услуги, на своя работна среща по покана на областния управител Трендафил Величков, проведена на 16 февруари 2023 година в Областна администрация, кметове, заместник-кметове и упълномощени представители на общините от област Пазарджик постигнаха съгласие и сключиха споразумение за разкриване на социални услуги на областно ниво, които да бъдат предложени за включване в Националната карта на социалните услуги.

Услугите на областно ниво, включени в Националната карта на социалните услуги, са достъпни за потребители от всички общини в област Пазарджик, както и за потребители от останалите области на страната. Предложенията на област Пазарджик за разкриване на социални услуги на областно ниво са, както следва:

Резидентна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства – една услуга, в община Пазарджик, с капацитет 15 потребители.

Резидентна грижа за пълнолетни лица с интелектуални увреждания – осем услуги, от които три в община Батака, с капацитет две от тях по 15 потребители и една с 10 потребители, три в община Септември, две от тях с капацитет по 15 потребители, и една с капацитет 20 потребители, а така също и две в община Велинград, съответно с капацитет 14 потребители и с капацитет 10 потребители.

Резидентна грижа за пълнолетни лица с физически увреждания – седем услуги, по една в общините: Брацигово – с капацитет 10 потребители; Пещера – с капацитет 15 потребители; Стрелча – с капацитет 22 потребители; Велинград – с капацитет 10 потребители, както и три в  община Лесичово – всяка от тях с капацитет по 15 потребители.

Резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания – четири услуги, по една в общините: Брацигово – с капацитет 20 потребители, Пещера – с капацитет 30 потребители; Стрелча – с капацитет 15 потребители; Лесичово – с капацитет 15 потребители.

Здравно-социални услуги за резидентна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания с потребност от постоянни медицински грижи – една услуга, в община Пазарджик, с капацитет 15 потребители.

Осигуряване на подслон за лица в кризисна ситуация – една услуга, в община Пазарджик, с капацитет 25 потребители (в момента по проект, предстои да се трансформира като държавно делегирана дейност).

Утвърдено от областния управител Трендафил Величков, споразумението ще бъде представено в Агенцията за социално подпомагане за анализ на потребностите на национално ниво и изготвяне на проекта на Националната карта на социалните услуги, които, в последствие, ще бъдат обсъдени на областно и общинско ниво.

ИЗТОЧНИК: Пресцентър на Областна администрация-Пазарджик

Вижте още

В Панагюрище се проведе Националният фестивал за хорово изкуство „България – една безсмъртна песен”

В Деня на Светите братя Кирил и Методий“ – 11 май, в Панагюрище се проведе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.