“Любовта и храната през Средните векове – позволено и забранено, мит и реалност“ e темата на семинар за читалищните дейци от Пазарджишко

На 17 февруари  за читалищните дейци от област Пазарджик се провежда семинар на тема: “Любовта и храната през Средните векове – позволено и забранено, мит и реалност“. Ще участват още: представители на музея в гр. Батак, кметове на кметства, автори на исторически книги, представители на неправителствени културни сдружения, приятели от читалище “Просвета-1862“ -гр. Перущица, членове на читалища, на техните настоятелства и проверителни комисии и читатели от библиотеките им. Организатор на събитието е Пазарджишкият Регионален читалищен център, а домакин – НЧ “Н. Й. Вапцаров-1897 г.“ в областния град.

Поводът е Денят на лозаря – 14 февруари (по стар стил Свети Трифон Зарезан, честван днес на 1 февруари) и Празникът от ХIV век на Свети Валентин – християнски епископ, роден в Италия, обявен за закрилник на влюбените. Контекстът – историко-философски и социо-културен размисъл около отбелязването в последно време и на двата празника у нас.

Целта е по-широкото и истинно популяризиране на знанието за Късната Античност и Средновековието, с обединяване на усилията на ангажираните институции (в т.ч. и читалищните) и гражданското общество. За опазване на българското културно-историческо наследство от една Епоха, доста назад  от времето на възникване на първите читалища. Епоха – с предания, ритуали и народни практики, обуславящи раждането на български традиции, видоизменяни и предавани и до днес, като нематериално наше наследство.

Предвидена е богата обучителна програма: мултимедийна презентация за святостта, романтизирането и лечителството на виното и любовта през Средните векове; културологична беседа за нравите около трапезата тогава, дворцовия церемониал, любовта, храната и напитките на хановете; споделяне на мултидисциплинарен опит в пространствена дискусия; дефиле на реконструирано българско аристократично облекло от ХIV век – на фона на живо изпълнение от Теодора Стоянова на средновековна музика; дегустация на ястия по автентични средновековни рецепти; откриване на изложба “Магичното, еротичното и лечебното в средновековните практики“ на пана и реконструирани прибори и съдове от времето на късната Античност и Средновековието.

 Лектор на семинара е историкът, културолог, етнополитик и автор на материали от проучвания по темата Петя Крушева. Като важен акцент в събитието –  тя представя и книгата си СРЕДНОВЕКОВНАТА КУХНЯ (VIIXVI в.) –

Част I – Нравите около трапезата. Традиционната кухня“ – пред участниците в читалищния семинар и широка пазарджишка публика.  

Модератор на срещата е инж. Радка Енчева-Кочева от Регионален център “Читалища“ – Пазарджик.

ИЗТОЧНИК:РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик

Вижте още

Пожарът в землището на Стрелча е локализиран

Горският пожар в землището на Стрелча, изпепелил по пъървоначални данни 1000 дка смесена гора, вече …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.