Водещи новини
Журито, оценвало вината СНИМКА: Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Цар на виното в село Баня е…

Илия НЕМИГЕНЧЕВ

На 4 февруари преди обяд жители и гости на с.Баня отбелязаха тържествено празника на лозарите и винарите Трифон Зарезан. В 11.30 ч. Ангел Вранчев ритуално „заряза“ лозата пред читалищната сграда, поля я с червено вино и нарече да бъде здраве и берекет.
Празникът на лозарите и винарите има дълбоки корени в празничната обредност на село Баня. Това бе показано с богат снимков материал.
Обичаят от 2013г. насам е да се „зарязва“ лозето на някой трудолюбив стопанин, като шествието тръгвало с каруци от центъра на селото.
Тази година, след „зарязването“, празникът продължи с изпълнения на певческа група „Златна есен“ и бе проведен конкурс „Цар на виното“.
Журито в състав: председателят на читалището-Костадин Вранчев, бившият кмет на село Баня Стоян Ножделов, Димитър Петришки и Иван Илчев,  оцениха 9 червени вина, едно розе и едно бяло вино.
Двегодишното червено вино от грозде  сорт „Сира“ или „Шираз“,

Царят на виното
СНИМКА илия НЕМИГЕНЧЕВ

състезаващо се под номер 11, направи собственика си Марин Арбалиев „Цар на виното“.Второ място зае червеното вино, произведено от Петър Гидиков. Наградата бе получена от прекрасната му внучка Ема.На трето място бе отличено червеното вино на Кръстьо Дунчев..

Наградата за бяло вино отнесе Божидар Бакърджиев.Празникът завърши с пожелания за здраве и още по-хубаво вино догодина!

 

Вижте още

Възстановка и празничен концерт в Панагюрище за 148 години от Априлската епопея

На 27 април с историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“ започнаха мероприятията, посветени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.