четвъртък , 25 април 2024

Ние сме мястото, където ще се зароди новият свят, убедена е писателката Румяна Халачева

На 12 декември в Общинска библиотека „Стоян Дринов”в Панагюрище се проведе среща с Румяна Халачева, автор на романите „От дълбините на древността”  и „От дълбините на душата”. Писателката бе представена от главния библеотекар Стефан Рапонджиев.

Румана Халачева и Стефан Рапонджиев
СНИМКИ:: Илия Немигенчев

 

Румяна Халачева бе любезна да отговори на въпросите на oshtepan.com 

-Новата Ви книга ”От дълбините на в душата” излиза четири години след „От дълбините на древността” С какво се различава от нея?

–  Новата ми книга е продължение на „От дълбините на древността”. Основните герои са същите, но историята е доста различна. В първата книга вложих много от древната българска история, скритата история, знание за глобалния свят, в който живеем, за начините, по които ни държат в  Матрицата. В новата книга има навлизане в човешката душа, в това , което преживяваме.В промените на света, които се отразяват на нашите души, на нашите преживявания, за увеличеното Страдание, което избликва отнякъде у всички. То е необяснимо,  ние не знаем откъде идва, но  всъщност е много мъчително. То си има причина и има начини да бъде преодоляно. Така че новата книга е със стари герои, но е по-лична, по- човешка, свързана с драмите на хората и с развитието на всеки от нас като човек.

-Какво се промени у самата Румяна Халачева за тези 4-ри години?

– Трябва да знаете, че тези книги ги пиша с дълбокото убеждение, че те са това, което мога да дам на хората. Докато ги пиша, включвам в тях много истинско,  житейско знание, което е нужно за развитието ни като хора. Тези книги помогнаха и на мен самата, за да разбера някои неща, да осъзная в дълбочина много важни истини. Това са книги за израстването, личностното израстване –  моето и на другите.

Има ли нещо, което Ви свързва са Панагюрище?

–  С Панагюрище ме свързва възрожденският дух и  това, че аз съм също от хората, които живеят за веруюто „Свобода или  смърт”. Не бих се предала по никакъв начин на тези неща, които се случват по света, на този натиск, на този нов фашизъм, който се развихри. Това ме свързва с  Панагюрище.

Какво Ви харесва в Панагюрище? 

Всичко ми харесва в Панагюрище – будните хора, чистотата на нравите, самата атмосфера- когато дойда тук е различна, много ми харесва този край на България, където е избухнало Априлското въстание.

Какво мислите за България и нейното бъдещо развитие – както на душевността на народа, така и на самата България?

–  Аз съм описала много подробно какво мисля и какво вярвам, че ще се случи, но съвсем накратко: България е държавата, която, както е казал Петър Дънов, е черният дроб на планетата. Ние сме мястото, където ще се зароди новият свят.  Той ще бъде много по-добър, по-справедлив. И въпреки че в момента нашият народ изглежда толкова смачкан, обезверен, толкова неспособен да промени каквото и да било, в действителност на дълбоко духовно ниво нашият народ работи за промяната. Нищо, че сме толкова примирени външно и толкова овчедушни. Ние ще покажем на света, както сме го правили хиляди години назад, какво означава една истински справедлива държава. Ще я създадем. Вярвам го, просто трябва да го повярват повече хора, за да се получи.

В новата Ви книга има ли скрито послание?

Има! И в старата, и в новата книга има много скрити и много явни послания, има много практически упражнения как човек да се поддържа в добро здраве, в добра физическа форма и как да забавим старостта, по-скоро да удължим младостта. Който може да прозре, да усети нещата, може да изведе ползи и от двете книги.

Какво бихте посъветвали хората, за да не изгубят себе си в съвременната джунгла на реалността?

Бих им препоръчала, първо, – да запазят връзката с природата. Тази връзка пречи на  огромната промивка, на която е подложен мозъкът на съвременния човек. Второ – връзката с животните. Едно животно може да спаси човек от депресия, може да го извади от много тежки състояния – говоря за куче, котка, някакво домашно животно. Но третото нещо е -да четат книги, но истински, светли, зареждащи книги. Това, което бълват интернет и телевизиите срещу нас, то не е нито светло, нито зареждащо. Това е една голяма обработка на съзнанието. Но в книгите има много истина, която събужда, възражда и извисява духа.

Накрая г-жа Халачева заключи ,че, ако книгите зареждат, телевизиите изцеждат човека.

ВЪПРОСИТЕ зададе Илия НЕМИГЕНЧЕВ

Вижте още

Отборът на „Войводите“ с 3 победи в областното футболно първенство

Поредно безапелационно представяне на младите надежди от отбора на „Войводите“ в първенствата на БФС в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.