четвъртък , 25 април 2024
Църквата "Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: архив на oshtepan.com

Почитаме Свети пророк Данаил, който укротил лъвовете. Честит празник на имениците!

На 17 декемвриправославната църква почита Свети пророк Данаил (Даниил)и трима вавилонски отроци – Ананий, Азарий и Мисаил.Името Данаил идва от иврит и в превод означава „Бог е моят съдия”.

Св. Даниил е един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет – Исаия, Йеремия, Йезекиил и Даниил, а заедно с него на тази дата се почитат и сподвижниците му – Светите Трима отроци Анания, Азария и Мисаил.

Четиримата младежи били много начетени и благонравни и много рано повярвали в Бог. Живеели в Йерусалим и делата и сърцето им били чисти и спазвали всичките заповеди на Бога. Бог ги дарил с много телесна красота и сила, но те не били горди с нея. Когато халдейският цар Навуходоносор завладял и разрушил Йерусалим, те попаднали в плен, но се оказали в двора на царя заради качествата и знанията си. Това царство било Вавилон – най- великият град на своето време.  Една от легендите разказва, че по време на вавилонския плен заради вярата си в Бога пророк Данаил бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. Но тогава се случило чудо. Въпреки че в продължение на 6 дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк. Накрая царят заповядал да го извадят оттам и го обявил за светец. 

На 17 декември  празнуват хората, които носят имената Данаил, Данаила, Даниел, Даниела, Дани, Дана.

Вижте още

Мария Бегова ще получи общинската награда“Любородие“

Общинската награда за краеведческа дейност „Любородие“ ще бъде връчена на 19 април 2024 година от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.