петък , 19 април 2024
Надежда Йорданова СНИМКАТА е от сайта на Демократична България

Надежда Йорданова: БСП взриви всякаква възможност за постигане на консенсус

Приетите по тъмно промени между първо и второ четене на законопроекта за смесено гласуване са удар по доверието и участието на хората в изборния процес. Тезата разви Надежда Йорданова в ефира на предаването “Събуди се” по NOVA. “Очерта се едно мнозинство, което казва на гражданите: “Вие ни пречите с участието в публични процеси!” Диалогът, дебатът и законодателният процес са опорочени и трябва да започнат отначало”, заяви народният представител от Демократична България. Според нея не трябва да се търси просто противопоставяне между машинното и хартиеното гласуване, а целта следва да бъде изграждането на сигурен и прозрачен изборен процес, който отчита правилно вота на всеки гражданин.

Относно намерението на ГЕРБ да спре част от одобрените от правна комисия нови изборни правила Йорданова заяви, че участието на гражданите в изборния процес не трябва да се превръща в разменна монета или повод за търговия. Министърът на правосъдието в кабинета “Петков” подчерта, че оформилото се мнозинство между ГЕРБ, ДПС и БСП за връщане на хартиената бюлетина трябва да спазва всички разпоредби на правилника. Като възможен изход от кризата Йорданова посочи създаването на временна комисия, в която спокойно и аргументирано да се дебатират промените в Изборния кодекс с участието на гражданското общество, без да се отнемат вече институционализирани права. Преди това обаче БСП трябва да оттегли целия законопроект с решение на Народното събрание. Ако законът бъде приет на второ четене в пленарна зала, ДБ ще настоява президентът да наложи вето.

Депутатът за пореден път подчерта колко е важно да има работещ парламент предвид огромното количество законодателна работа. Йорданова заяви, че Демократична България ще направи всичко възможно да не се стига до поредни предсрочни избори, но без да прави компромис с принципите си. 

Вижте още

Над 200 са свободните работни места в общините Панагюрище и Стрелча

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че към 19 март работните места за специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.