понеделник , 24 юни 2024
Водещи новини

Матурите по чужди езици – по-малко явили се и по-ниски средни оценки през 2022г.

Автор: Теодор Недев, Институт за пазарна икономика

В поредица от анализи представяме резултатите от различни държавни изпити на общинско ниво. Сега обръщаме поглед към матурите в 12-ти клас по четири чужди езика – английски, немски, испански и френски.

Сред избираемите държавни зрелостни изпити този по английски език е най-предпочитан от дванадесетокласниците. Броят на явилите се през 2022г. са 11 790, което е над една четвърт от всички завършващи. Интересът към останалите чужди езици е доста по-слаб, което би могло да се обясни с факта, че те се изучават задълбочено в доста ограничен брой училища в страната. На матура по немски език са се явили 679 ученици, по френски – 290, а по испански – едва 207, или общо 1176, което е по-малко от положилите изпитите по биология, география или математика. И при четирите матури се наблюдава понижение в броя на явилите се спрямо 2021г., когато изпит по английски език са държали 12 332 зрелостници, по немски – 810, по испански – 263, а по френски 325, като тези изменения са сходни до спада на общия брой на зрелостниците. Предвид че тези четири матури са избираеми, далеч не във всяка община има участие в тях. Например изпитът по английски, макар и да е най-популярен сред избираемите, се полага само в 124 общини. Регионалното присъствие на другите три матури е далеч по-слабо – ДЗИ по немски език се държи едва в 33 общини, по испански – в 19, а по френски – само в 14.

Средният резултат по английски език за страната е „Много добър“ (4,91), което е понижение спрямо оценката от миналата година – 5,17. Най-високи са оценките в общините Долна баня (6,00), Генерал Тошево (5,86), Кирково (5,81), Тервел (5,67) и Пещера (5,66), но тези резултати са отразяват успеха на всеки от единствените явили се във всяка от въпросните общини ученици, , като само в Тервел учениците са двама. Най-ниски са оценките в Исперих (2,92), русенската община Бяла (3,20), Момчилград (3,45), Костенец (3,50) и Провадия (3,78), като във всяка община са се явили по поне 20 ученици. Прави впечатление фактът, че средната оценка е с почти единица по-висока от тази по БЕЛ, както и че най-слабите резултати все пак са значително по-високи от тези по български език, където се наблюдаваха немалко общини със среден резултат „Слаб“ (2).

Сред по-големите градове най-добре по английски език се представят Бургас (567 явили се със средна оценка 5,25), Варна (920 явили се, оценка – 5,13), Стара Загора (250 явили се, оценка – 5,12), Русе (316 зрелостници, оценка – 5,11) и Благоевград (283 ученици, оценка – 5,09). В столицата зрелостен изпит по английски са положили 3094 завършващи, а средният им резултат е 5,06. Както и преди сме коментирали, големите градове обикновено се намират близо до средата на класацията, заради високия брой явили се ученици, който балансира крайния резултат.

Средният резултат по немски също спада – от „Много добър“ (5,24) през 2021г. до 4,97 през 2022г. Най-добре се представят общините Крумовград (двама явили се, оценка 5,62), Сандански (един явил се, оценка – 5,60) и Казанлък (един явил се, оценка 5,58), а най-слабо – Велинград (един явил се, среден резултат – 4,04), Шумен (28 явили се, оценка – 4,07) и Велико Търново (25 явили се, оценка – 4,22). Най-слабите резултати по общини са по-високи, отколкото по английски език, което би могло да се обясни с факта, че предметът е по-рядко изучаван и вероятно се явяват само ученици, които се чувстват добре подготвени.

Голям спад бележи средната оценка по испански език – през 2022г. тя е 4,94, а през 2021г. – 5,38. Най-добре тук са се представили общините Кърджали, Кюстендил и Сандански, като във всяка се е явил по точно един ученик, но всеки е с пълна шестица. В дъното на класацията стоят две общини със слаби оценки – Етрополе (2,00) и Благоевград (2,62), като и в двете има едва по двама ученици, положили изпита. След тях се наблюдава скок – Смолян със средна оценка 3,64, а след това Дупница (4,40). Явилите се в Столична община са 106, или половината от избралите матура по испански в цялата страна, а средният им резултат е 5,12.

Средната оценка по френски език за 2022г. е „Добър“ 4,22, което е с цели 82 стотни по-ниско от миналогодишния резултат. Тук оценките варират от 5,98 (постижение на единствения явил се от Кърджали) до 4,05 в Пловдив, където обаче цели 40 ученици са положили изпита. Значително участие в матурата по френски на практика има само столицата – 178 ученици или 61% от явилите се в цялата страна – като техният среден резултат е 4,15.

 

Интерактивна версия на картата

Резултатите от матурите по чужди езици не са особено изненадващи предвид структурата на учебните програми у нас. Английският език, който се изучава сравнително интензивно в повечето училища, при това за продължително време, и който е силно застъпен в медийното съдържание, консумирано от учениците, се оказва най-предпочитаният предмет за избираемия държавен зрелостен изпит, а оценките са сравнително високи. От друга страна немският, френският и испанският език имат силно присъствие в ограничен брой учебни заведения и съответно биват избрани като предмет за втора матура от малко на брой ученици, предимно в големите градове и най-вече  – в столицата.

Вижте още

В Панагюрище ще се изгради Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици

Първа копка на обект: „Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за външни за съоръжението клиенти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.