четвъртък , 28 март 2024
Член-кореспондент проф. д-р Олга Полякова-Кръстева и съпругът й проф. д-р Лука Кръстев СНИМКА" архив на oshtepan.com

Напусна ни проф.д-р Лука Кръстев – най-големият дарител на Общинска библиотека „Стоян Дринов“

На 22 септември сутринта на 91-годишна възраст ни напусна родолюбецът проф. д-р Лука Петков Кръстев. Той е роден на 8 декември 1930 г. в София, но е потомък на два панагюрски рода и пра-правнук на Велко Королеев – книжовникът, определил 11 май за ден на Св. Св. Кирил и Методий. Той учи в Американското основно училище и завършва II мъжка гимназия и Медицински университет в София.

Работи 8 години в различни села и градове, а след това в Медицинска академия, Института по гастроентропология и БАН, Института по хранене и Института по клетъчна патология. Специализирал в София, Лондон, Москва, Париж и Стокхолм по кардиология, стомашно-чревни заболявания, хепатология и цитопатология. Автор на 300 научни труда и 10 монографии. След пенсионирането си работи и в областта на народопсихологията, издава книгите : „Оксфорд. Илюстрована енциклопедия”, Поредицата „Досег” в пет части, „Велко Королеев и неговия вечен календар”. Автор на идеята и един от тримата реализатори, заедно с Георги Гемиджиев и Павлина Вайсилова, на двутомната книга „Панагюрци вчера и днес”.

 

Професор Лука Кръстев и съпругата му Олга Полякова-Кръстева са най-големите дарители на Общинска библиотека „Стоян Дринов” – Панагюрище. Силно привързани към Панагюрище, те даряват голяма част от личната си библиотека – 2000 книги, периодични и справочни издания на български, английски, руски, немски и френски език, Първото им дарение е през 2006 год. – над 700 книги, като част от тях са уникални издания. Само Общинска библиотека „Стоян Дринов“ може да се похвали, че притежава томовете от Кралския онкологичен институт във Великобритания.

През 2012 година е второто дарение от 300 книги, между които и „Летописите на българското книжовно дружество”, Летописите на БАН от 1914 до 1919 год. и др. ценни книги и справочници. Детският отдел се обогати с нови книги на стойност 300 лв., като средствата бяха част от дарителския жест на семейство Кръстеви.

Пре3 2015 год. е поредното дарение на книги, справочни издания и периодика, което наброява 1000 книжни еденици.

 Професор Лука Кръстев е носител на няколко Общински награди. През 2010 год. получава наградата на Ротари клуб – Панагюрище „Ротари Признание” за дарителска дейност и издаване на книги за историята на Панагюрище. През 2011 година е носител на наградата „Любородие” за краеведска дейност, а през 2012 год. е един от кръстниците на „Звезден клас”- Панагюрище. Обичаше и милееше за Панагюрище, макар да не живееше в Средногорието! България и Панагюрище имат нужда от Човеци като него!

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ И МИР НА ДУШАТА МУ!

 

Вижте още

Прошка моля, прошка давам

Днес е Сирни заговезни – Ден на всеобщо опрощение. Празникът поставя началото на най-продължителния пост през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.