събота , 20 април 2024
Водещи новини
Антоанета Цонева и Александра Стеркова в Залата трезор с Панагюрското златно съкровоще СНИМКАТА е предоставена от Предизборния щаб

Цени ли България своите съкровища? Антоанета Цонева и Александра Стеркова с непреодолима настойчивост за повишаване на бюджетите в културата

Експозицията на Панагюрското златно съкровище в Историческия музей в Панагюрище това лято е добър повод да се запитаме: ще бъде ли културата отново изтикана в кьошето в следващото управление? Едно посещение през изминалата седмица дава надежда, че грижата за културата не е забравена. “Панагюрското съкровище е истинско блестящо доказателство, че културата ни може да бъде национална емблема и индустрия, създаваща работа, самочувствие и напредък за обществото и привличаща света към България.” С тези думи завърши посещението си в музея в Панагюрище Антоанета Цонева – водач на листата на “Демократична България” в 13 МИР Пазарджик.  Поводът за посещението е, разбира се, завръщането на съкровището в Панагюрище, но интересът на Антоанета Цонева към въпросите на културата не е случаен и не е от вчера. Като член на Постоянната парламентарна Комисия по културата и медиите работата ѝ е в немалка степен посветена на културното ни наследство. С активната си дейност в последните няколко парламента “Демократична България” допринесе да бъде увеличен бюджетът за култура – 12 млн. в бюджет 2022 – 2023 бяха насочени именно към повишаване стандарта за финансиране на културните институти, в това число галерии, театри, библиотеки и читалища и, разбира се – музеи.

„Очите ти не стигат да проследиш безкрайните извивки на хилядите детайли”, споделя Антоанета Цонева в социалните мрежи след срещата си с традиционните пафти с филигранна изработка в музея в Панагюрище. “Какви жени са ги носили и с каква страст – предавани от поколение на поколение семейни съкровища – знак за гордост и достойнство.“ 

За “Демократична България” културата не е просто повод за гордост, а нещо много по-важно – тя е сериозна част от спойката, която ни свързва заедно като общество и ни позволява да дадем нов прочит на традициите си и в следващата епоха. Културата е и неизменна част от качеството ни на живот. Затова обединението залага повишаване на стандарта за финансово обезпечение на културните институти и ще отстоява с непреодолима настойчивост бюджетите да продължат да се увеличават.

„Да имаме качествена и достъпна културна среда ще ни даде повече възможности да развиваме човешкия си потенциал и ще ни помогне да бъдем по-свързани като общество, по-уверени в стойността на националната си култура и по-успешни”, допълва Александра Стеркова, втора в листата на обединението в Пазарджик. Адвокат Стеркова също работи в областта на културата от години – като активен член на гражданско движение „Реформи в културата“ през 2019 г. тя успява да предотврати промяна в законодателството, улесняваща префасонирането на сгради – паметници на културата. Експерт е към Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет, а през 2020 г. след дълга битка, заедно с общинските съветници на „Демократична България“ става причина за започването на процедура за опазване на сградите – недвижими културни ценности на територията на София. 

“Докато бях в Панагюрище си мислех за всичко ценно, свързано с нашата земя, което носи красотата ѝ в себе си, където и да се намира по света. И това е еднакво вярно както за панагюрското злато, така и за всички талантливи, работливи българи, прегърнали възможностите на широкия свят, без никога да забравят откъде са тръгнали”, споделя Антоанета Цонева след посещението си. Връзката между нетленните и човешките съкровища на България е естествена за Антоанета, която е Председател и на парламентарната Комисия по политиките за българите извън страната. 

“Една от мисиите ми във всеки от парламентите през миналата и настоящата година беше тази – България да се грижи за своите съкровища – и нетленните, и човешките, където и да се намират те по света”, – казва Антоанета Цонева и допълва:“Надявам се да мога да продължа тази мисия и в следващия парламент.” 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

Вижте още

Областният управител Валентина Кайтазова насрочи на 14 април консултации за състава на РИК Пазарджик за предстоящите избори

Във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Пазарджик (РИК) за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.