четвъртък , 25 април 2024
Момент от честването на 105 години от основаване на читалището в село Оборище СНИМКИ: архив на oshtepan.com

Читалището в село Оборище ДНЕС празнува 110 години от основаването си

ДНЕС, 10 септември НЧ “Св. Св. Кирил и Методий-1912“ в с. Оборище ще празнува 110 години от създаването си. Тържеството започва в 17.00 ч. с водосвет за здраве. Следва mразничен концерт под надслов “Пеем и танцуваме заедно 110 години“. В програмата участват самодейните колективи на читалището, читалищни формации от община Панагюрище и област Пазарджик, както и професионални артисти. Поканени са  много официални гости.

            Читалищната институция в Оборище повече от век разпръска светлината на знанието и просвещението, пази славната история на този борчески край и поддържа будния дух на мечани /както местните се наричат заради предишното име на селото – Мечка/.

            Днес читалище “Св. Св. Кирил и Методий“ продължава да събира хората в празник и делник. Да дава светлина и надежда, радост от срещата със съвременните култура, изкуства и литература, пазейки ревностно традициите. Дом е на танцовите формации “Мечани“, “Шарена броеница“, “Звънче“, на певческите групи “Гълъбенце“ и “Лазарки“, на Кукерска група “Рогача“, които изпълняват автентичен и обработен фолклор. Печелят награди от конкурси и фестивали. Славят родното място, областта и България.

Читалищният състав “Мечани“ продължава характерната за района танцовата традиция “Ламба“, която най-общо е мъжко криво хоро от различни стъпки, задавани в момента на играта от най-знатния “ламбаджия“ на опашката на хорото. От мъже – баш игралци, които изпълняват неговите команди, докато танцуват  темпераментно с ръка на пояса, в неравноделен ритъм, так. нар. хоро на “повръщане“. И една от 24-те изпълнявани стъпки е “Ламба-ламба“.

Читалище “Св. Св. Кирил и Методий“ има и своя Група за художествено слово, в която любителите на литературата опознават автори и творби, изявяват и развиват таланта си за художествено изразяване. И това занимание е в основата на организирания и провеждан от читалището Национален конкурс за революционно слово “Оборище – факел на свободата“, имащ вече седем успешни издания зад гърба си.

Трудно е да се разкаже една 110 годишна история – време, в което много хора са минали през читалището, за да поемат по пътя на знанието, на професионалното изкуство, на успехите в различни сфери на науката и живота. Много чудаци са свързали живота си с читалищната идея завинаги, за да продължава възрожденското дело в Оборище и днес. Затова поклон!

Честити 110 години читалище, Оборище! Да се слави името на  Пресветите братя Кирил и Методий, което Вие носите с достойнство! Хубав празник!

АВТОР: инж. Радка Енчева-Кочева,

ръководител РЕКИЦ “Читалища“ – Пазарджик

 

Вижте още

Отборът на „Войводите“ с 3 победи в областното футболно първенство

Поредно безапелационно представяне на младите надежди от отбора на „Войводите“ в първенствата на БФС в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.