четвъртък , 28 март 2024
Танцът паневритмия, кото последователите на Петър Дънов изпълняват СНИМКА pixabay

Божествената нова година посрещат последователите на Петър Дънов

Началото на физическата година според учителя Петър Дънов е на 1 януари, на Духовната година – на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август.
„За 19 август – съборният ден – ще се приготвите като за Великден. Ще се измиете, ще се облечете с най-хубавите си дрехи – бяло палто и бяла шапка…. Ангелите нямат петна, зтова внимавайте да сте като тях“, учел Дънов последователите си. Чисто облечени те играят паневритмия – танцът, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Според дновистите целта на танца е постигането на хармония с Бог, природата, Вселената. Танцът се изпълнява в кръг, има няколко геометрични игури, като  танцуващите се движат в посока, обратна на часовниковата стрелка.
В Панагюрище също има последователи на Пеър Дънов, които посрещнаха тази сутрин Божествената нова година танцувайки паневритмия на Спасова могила.
На 19 август, по стар стил Преображение Господне, е „събор на Слънцето с представители от всички планети“, обяснявал на учениците си Петър Дънов.

 

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.