вторник , 23 април 2024
Водещи новини
СНИМКА https://medpedia.framar.bg/

РЗИ-Пазарджик се включва в скрининговата кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август

Световeн ден за борба с хепатита e на 28-и юли. Международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита. Целта е да се повиши обществената осведоменост за вирусните хепатити. Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита „Не мога да чакам“ за пореден път поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

Съществуват пет основни щама на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. В тази връзка Световната здравна организация информира, че по света 1,1 милиона смъртни случая са причинени именно от хепатит B и хепатит С инфекции. В същото време диагностицирани са около 10% от лицата, които имат хронично протичаща инфекция с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина срещу хепатит B при раждане, представляват едва 42%.

В изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021 – 2025 г. Министерството на здравеопазването осигурява диагностикуми и консумативи за диагностика на вирусни хепатити за нуждите на лабораторната мрежа в страната. Сред основните цели на Националната програма са:

  • намаляване на заболяемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 г.;
  • достигане и задържане на 95% обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца;
  • достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С – над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

Министерството на здравеопазването съвместно с регионалните здравни инспекции в страната, с Националния център по заразни и паразитни болести, с Национална референтна лаборатория (НРЛ) по вирусни хепатити, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, Сдружение „ХепАктив“ и СМДЛ „Сити Лаб“ организира скринингова кампания за изследване за хепатити B и С в периода от 29 юли до 5 август т.г. 

РЗИ – Пазарджик се включва в кампанията на Министерство на здравеопазването от 29.07 /петък/ до 05.08.2022 г. от 9.00 ч. до 16.00 ч. всеки желаещ може да се изследва безплатно и анонимно в лабораторията на РЗИ Пазарджик – гр. Пазарджик, ул. „Болнична“ № 17 с бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса.

 

Вижте още

ПРОГРАМА за тържествата по повод 148 години от Априлското въстание

 Тази година поради обективни обстоятелства възстановката, която Регионален клуб „Традиция“ организира, няма да е на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.