Църквата ""Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: Архив на oshtepan.com

Илинден е. Честит празник на имениците!

 

Българската православна църква  почита на 20 юли паметта на Св. пророк Илия – един от най-великите старозаветни праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на вярата в Единия Бог. Свети Илия се почита от всички християни. В митологичните представи светецът ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която пасе житата.
Още от древността християнската църква го нарича „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Не се ходи на плаж, защото сe смята, че на този ден морето взима жертва.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.
Имен ден празнуват – Илия, Илиана Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.