четвъртък , 28 март 2024
Министерски съвет

Христо Иванов от ДБ: Не сме разсъждавали, нито сме водили разговори за третия мандат

Изобщо не сме разсъждавали върху третия мандат, нито сме водили такива разговори, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в интервю пред “Дневник”. По темата не са водени разговори и с президента Румен Радев,  който също не е поставял темата по време на консултациите.

За “Демократична България” най-добрият вариант е да се реализира първият мандат. Христо Иванов определи като проява на партиен егоизъм желанието да се отиде на нови избори наесен. “ПП излезе на историческата сцена, това мобилизира енергията за промяна. Мислим, че най-здравословно е да се стъпи върху техен мандат”, добави той.

Според него, ако в този парламент не се състави правителство, това ще бъде още по-сложно в следващото Народно събрание.

Когато разсъждаваме дали трябва да се състави правителство, трябва да изхождаме от сложната ситуация за страната. Трябва да си даваме сметка, че следващият парламент ще бъде още по-трудна среда за вземане на решения. Ако сега изпуснем възможността, аз съм най-оптимистичен, че ще успеем с деветия мандат. Т.е. с третия мандат в по-следващия парламент. Толкова става сложно, добави той.

Като допълнителен фактор той добави усложнената геополитическа ситуация и очакванията за тежка зима в цяла Европа. Според него работещото правителство би спомогнало за решаването на въпроса с доставките на газ. Има сериозен риск руснаците просто да спрат доставките на газ тази зима. Има сериозна продоволствена криза, защото войната няма да свърши скоро и няма такъв сценарий. На този фон има нужда от успокояване и трезвост, каза Иванов.

“Не може премиер в оставка за броени часове да вдигне телефона и да звънне на Ердоган, за да се осигурят доставки, или да се разберем с италианците за суап. Не е добра база това да е кандидат-премиер, който търси 121 гласа, но не може да ги намери. Ние очакваме от нашите партньори да ни направят сериозни политически услуги и ще търсят някой стабилен партньор в София. А ние им казваме: “Извинявайте, но държавата ни е в ремонт”. Не можем да си го позволим”, добави той.

Христо Иванов определи БСП като приемлив партньор , тъй като са направили крачка напред за съдебната реформа и възприемат тезите на “Демократична България”.

“Трябва да правим разлика между личните разговори и политиката. Това, че спориш с някого по 10 теми в политиката, не означава, че не можеш да свършиш работа по 11-ата тема. БСП възприеха тезите ни за дълбока реформа на прокуратурата и ВСС, затова смятаме, че можем да си партнираме за решаването на тези въпроси”, коментира той.

Според него няма лесни решения при тази конфигурация на парламентарните сили, особено защото ГЕРБ и ДПС трябва да останат още известно време извън изпълнителната власт. Затова той смята, че политическите сили трябва да овладеят езика си и да проявяват повече скромност.

Поредица от избори показват стабилна тенденция към раздробяване. Преминаваме в състояние на гиганти от среден размер, които рязко трябва да станат любезни и да слушат другия. Трябва да се научим да функционираме в такава среда, защото иначе няма да можем да взимаме решения. На този фон нямаме право на лични отношения. Егото трябва да го закачим някъде на площада”, подчерта той и заяви, че, ако се стигне до избори, “Демократична България” ще инициира разговори с ПП за общо явяване.

“Нямаме право да се явим отделно и хората да се чудят какво да правят. Реалността е, че много ясно сме се позиционирали с едни и същи послания. Те са по-голямата политическа сила, имат по-добра комуникационна стратегия, предлагат нови лица. Трябва да намерим отговорно решение за съвместно явяване”, добави той.

Вижте още

На 15 февруари съветниците ще приемат Бюджет 2024 на Община Панагюрище и Стратегия за упрявление на общинската собственост

Най-важният документ за функционирането на една община, който определя и посоката на политиката на местната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.