събота , 20 април 2024
Момент от церемонията по официалното откриване на цялостно обновената Хаджидимитровата къща. Кметът на община Панагюрище Н.Белишки и Д.Цоцорков от фондация "Лъчезар Цоцорков".СНИМКИ: Павлина ЛАЛЕВА

Благодарение на фондация „Лъчезар Цоцорков“ отвори врати обновената Хаджидимитровата /Синя/ къща

ДНЕС беше официалното откриване на цялостно обновената Хаджидимитрова /синя/ къща и експозиция „Дарение Иван Деянов“. Сред официалните гости на церемонията бяха Пламен Славов – секретар на Президента Р.Радев по духовност и култура, Екатерина Джумалиева – директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерство на културата, представители на фондация „Лъчезар Цоцорков“ – дарител за цялостното обновяване на Хаджидимитроват къща, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и зам.-кметът Галина Матанова, старши комисар Петко Шотлеков – директор на Областна дирекция на МВР-Пазарджик, бивши директори на Исторически музей – Панагюрище…

Доц. Атанас Шопов

Присъстващите приветства директорът на Исторически музей – Панагюрище доц.Атанас Шопов. Той върна лентата към началото, припомни кой е Иван Деянов и какви са били мотивите на брат му Георги и сестра му Мария за огромното дарение. С какви огромни усилия е придобито дарението, какви години на ентусиазъм и доброволен труд е имало, за да се преборят с редица бюрократични препятствия, разказа Атанас Атанасов – един от директорите Исторически музей – Панагюрище преди началото на прехода. Г-н Атанасов подчерта, че се гордее с факта, че днес обновеният музей е достоен за европейското ни настояще. Той определи експонатите в Хаджидимитровата къща като „ювелирно бижу“, което днес би струвало 7-цифрена сума.

Доц. Атанас Шопов и Атанасов

 

 

 

 

 

 

На  примера на добри дела, завещан от  предцитте ни, акцентува в словото си Димитър Цоцорков. Културата на един народ е богатството на един народ, каза той и призова да помним какви хора е имало преди нас, да не мислим само за днес, а и за бъдещето.

Благодарност за дарителската дейност на фамилия Цоцоркови изрази кметът на общината Никола Белишки. Той подчерта, че да даваш от своето за общото е родова традиция на Цоцоркови. За благородния жест към Исторически музей – Панагюрище фондация „Лъчезар Цоцорков“ получи от доц. Шопов Свидетелство за дарение №14, грамота и плакет за „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край“.

Павлина ЛАЛЕВА

 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.