четвъртък , 18 април 2024
Водещи новини
Църквата "Свето Въведение Богородично" в Панагюрище. СНИМКА: архив на oshtepan.com

Честит имен ден на Юлиян!

На 21 юни Църквата почита паметта на мчк Юлиан Тарсийски,  роден в Киликия, област в Мала Азия, и е живял в град Тарс. Майка му е била ревностна християнка и възпитала своя единствен син да обича Господ и Неговия закон.

Император Диоклетиан влиза в световната история като безпощаден гонител на християните. По негова заповед са били избити безброй вярващи, които отказвали да се поклонят на идолите. Едни от най-известните имена на мъченици са именно от епохата на Диоклетиан. Сред тях е и самият св. мчк Юлиан. В продължение на една година младият мъж бил подлаган на всевъзможни изтезания и извращения, докато накрая бил екзекутиран.

Всяко едно от мъченията Юлиан приел с вяра и достойнство, никога не се отрекъл от Христа. Тялото на мъченика било изхвърлено в морето. След като научила за трагедията, сполетяла нейния син, майката на св. мчк Юлиан също се съгласила да приеме мъченическа смърт.

След като тялото на Юлиан било изхвърлено на брега, благочестива и вярваща вдовица го прибрала и го занесла в Александрия. Там погребала плътта на мъченика с християнски почести. 

Днес имен ден празнуват, носещи името Юли, Юлиан, Юлиян. Празникът е различен от този на 16 юли, когато почитаме паметта на св. мчца Юлия девица. Освен дамите с имената Юлия, Юлка, Юлина, Юлиана, също празнуват и мъжете Юлиан, Юлиян.

 

Вижте още

Областният управител Валентина Кайтазова насрочи на 14 април консултации за състава на РИК Пазарджик за предстоящите избори

Във връзка с изготвяне на предложение за назначаване на Районна избирателна комисия Пазарджик (РИК) за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.