четвъртък , 28 март 2024

Днес е НВО по БЕЛ за седмокласници и десетокласници

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници днес са на национално външно оценяване по български език и литература. Изпитът за повече от 60 000 седмокласници започва в 10 часа. Те се явяват в училищата, в които учат. Ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност до 9,30 ч.

Тестът продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Пише се само с черен химикал. Тестът има 26 задачи. От тях 18 са затворени – избира се от четири възможни отговора. Има 6 задачи с кратък свободен отговор и една – с разширен. Последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

Външното оценяване за десетокласниците започва в 9 ч. и продължава 90 минути. Над 52-те хиляди десетокласници трябва да са влезли  в класните стаи до 8,30 ч. Тестът по български и литература включва 23 задачи. 14 от тях са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV).

 

Вижте още

„Луд за отвързване“ идва на1 април в Панагюрище

Димитър Туджаров-Шкумбата, който е сред любимците на българите, ще представи пред панагюрска публика своя спектакъл …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.