петък , 19 април 2024

Утре е Черешова задушница

Черешова задушница е ден, в който си спомняме за нашите близки, които не са вече между живите на Земята.  В църквите на Черешова задушница се прави Литургия за упокой и Панахида за всички починали. Църквата я нарича задушница срещу Петдесетница. Всяка година е Черешова задушница е на различна дата, но винаги в събота в края на май или през юни. Датата се определя според Великденските пости.

Сутрин на Черешова задушница се ходи на гробовете на близките, за да бъдят почетени. Палят се свещи, казва се молитва, оставят се цветя, кади се с тамян.  Гробът се прелива с червено вино във формата на кръст. Правят се подавки за близките, съседите, както и други опечалени на гробищата. Подавката е пакет, в който задължителен елемент е вареното жито (символ на Възкресението на Христос).  Народната традиция повелява да се добавят и череши, тъй като те зреят по това време.  Подават се също  сладки, соленки и други храни.  При подаването се казва “За Бог да прости”, а получаващият отговаря “Бог да прости”.Черешова задушница, наричана още Спасовска задушница, е втората задушница в годината /след Месопустна задушница и преди Архангелова задушница/.    

 

Вижте още

15 години Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище

Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище днес чества 15 години от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.