събота , 2 декември 2023
Водещи новини
Изображението от страницата на Информационното бюро на ЕП в България

Португалски проект спечели наградата „Карл Велики“

Всяка година национални журита отличават проекти на млади хора от всяка страна в ЕС, които насърчават сътрудничеството и разбирателството между европейците. Националните победители бяха поканени на церемония в Аахен, Германия, на 24 май, където бяха обявени победителите на европейско ниво.
Първата награда в конкурса е 7 500 евро, втората е 5 000 евро, а третата − 2 500 евро.

Победителите в конкурса

Първа награда спечели проектът „Оркестър без граници“ от Португалия, който насърчава сътрудничеството между млади музикални таланти от Испания и Португалия с цел намаляване на социалните и културните неравенства.

Уебсайт

Страница във Facebook

Страница в Instagram

Страница в Youtube

Втора награда бе присъдена на чешкия проект „Политика (не само) за младите“, който цели да даде платформа на млади политици от целия политически спектър за дебат относно политиката, демокрацията и правата на човека. Стремежът е да се подобри информираността и да се засили активността на младите хора в обществото.

Уебсайт

Страница в Discord

Страница във Facebook

Страница в Instagram

Страница в Youtube

Трето място зае германската инициатива „Украински ритми − Европейска публична сфера“, реализирана от неправителствената организация Democracy International. Проектът, който се проведе от април до октомври 2021 г., събра хора от 36 страни за онлайн дискусия за демокрацията, политиката за развитие и европейската интеграция с акцент върху отношенията между ЕС и Украйна. Участниците изготвиха предложения за Конференцията за бъдещето на Европа.

Уебсайт

Страница във Facebook

Страница в Instagram

Профил в Twitter

Страница в Youtube

Национални победители

През 2022 г. България бе представлявана в конкурса от Лятната академия „Перспективи“, която събира чуждестранни студенти на летен стаж в България с млади хора от малки населени места. Целта е чрез неформални методи на обучение младежите от места с ограничени перспективи да придобият социални умения и увереност.

От лятото на 2016 г. „Институт Перспективи“ е домакин на студенти от различни европейски университети, които осъществяват своите учебни практики на терен в различни малки населени места в България. Основната цел на проекта е да създава предпоставки за повишаване ангажираността на младежите от малките общности и селските райони в страната в образователни, социални и културни мероприятия през летните месеци. По този начин се бори и с основното предизвикателство спрямо пълноценната социализация на младите хора, а именно зависимостите.

До момента над 25 млади европейци, участници и в „Еразъм+“, са реализирали своите тримесечни стажове в страната, допринасяйки за активното включване на младежите в обществения живот чрез развиването на нови компетенции като комуникационни умения, емоционална интелигентност, междукултурни взаимоотношения, толерантност и солидарност, умения за публично говорене; гражданско участие и демократични принципи, знания за Европейския съюз, екология и околна среда и дигитализация.

От 2016 г. до шестото издание на Лятна академия „Перспективи“ през 2021 г. по проекта са реализирани младежки инициативи в над 30 различни населени места в България. Последните от тях са в градовете Свищов и Исперих и в село Разбойна. Освен определени социално-икономически условия, обуславящи лош достъп до обществени, транспортни и здравни услуги, както и ограничен достъп до занимания в свободното време, младежите от тези региони са изправени и пред допълнително предизвикателство, идващо от техния религиозен и етнически произход.

Програмите по проекта се осъществяват посредством образователни сесии и курсове, физически дейности сред природата, ролеви игри, дебатиране, активни дискусии, както и интерактивни неформални обучителни методи.

Информация за другите национални победители в конкурса.

Младежкият конкурс „Карл Велики“

Младежкият конкурс „Карл Велики“ отличава проекти на хора на възраст между 16 и 30 години, които допринасят за разбирателството и единството на европейците. Той се организира съвместно от Европейския парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“. От стартирането на конкурса през 2008 г. в него са участвали повече от 4 650 проекта.

Видеозапис на церемонията по награждаването може да проследите на страницата на Академията за наградата „Карл Велики“ в Youtube.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.