понеделник , 11 декември 2023
Дробове

10 май – Световен ден на физическата активност

Дробове

„Движението по въздействието си може да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят движението“
– Франсоа Тисо, френски лекар от XVIII век.
Световният ден на движението за здраве се отбелязва от 2002 г.,с решение на 55-ата Световна здравна асамблея. Призовават се страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението.Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи въздействието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, – нездравословно хранене, стрес и социална изолация.
Ползи от движението
Редовните физически упражнения допринасят за поддържане на нормално телесно тегло и подобряват физическото и психическо здраве. Физически активните хора
страдат по-рядко от хронични заболявания – коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза, неинсулинозависим диабет.

Двигателната активност подпомага имунната система и намалява риска от рак на дебелото черво, подобрява настроението и самочувствието. Хората с добра физическа активност имат по-еластична сърдечно-съдова мускулатура, по-ниско кръвно налягане и по-високо ниво на липопротеини с висока плътност (добър холестерол) в кръвта. При тях се наблюдава по-ефективно усвояване на глюкозата от кръвта и по-добър ефект на инсулина. Лицата, които от детските години са се занимавали с физически упражнения, имат масивна и по-малко чуплива костна система и рядко страдат от остеопороза в зряла възраст.
Физическите упражнения имат антидепресивен ефект при здрави хора, както и при лица в депресия.
Повишаване на физическата активност се постига чрез смяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения – това включва всички видове физическа дейност:
– разходка, домакинска работа, градинарство, танци и различни видове спорт. Препоръчват се 20 – 30 минутни активни упражнения, поне три пъти седмично. Положителен здравен ефект оказва и умерената физическа дейност не по-малко от 5 пъти седмично.

Липсата на движение предизвиква умора, затова:
– стремете се повече и по-често да ходите;
– използвайте стълбището вместо асансьора, там където това е възможно;
– при упражненията постепенно увеличавайте натоварването;
– използвайте техники за релаксация;
– избягвайте силовите упражнения, например вдигането на тежести;
– давайте предимство на каране на колело, плуване, туризъм, аеробика.

Вижте още

Имунизация на деца до 11 г. срещу COVID-19 в МБАЛ „Уни Хоспитал“

Регионална здравна инспекция – Пазарджик информира родителите на деца от 5 до 11 години, желаещи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.