четвъртък , 18 април 2024

10 МАЙ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ

Движението по въздействието си може да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят движението

Франсоа Тисо, френски лекар от XVIII век.
Световният ден на движението за здраве се отбелязва от 2002 г.,с решение на 55-ата Световна здравна асамблея. Призовават се страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението.Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи въздействието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.
Ползи от движението
Редовните физически упражнения допринасят за поддържане на нормално телесно тегло и подобряват физическото и психическо здраве. Физически активните хора
страдат по-рядко от хронични заболявания – коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза, неинсулинозависим диабет.

Двигателната активност подпомага имунната система и намалява риска от рак на дебелото черво, подобрява настроението и самочувствието. Хората с добра физическа активност имат по-еластична сърдечно-съдова мускулатура, по-ниско кръвно налягане и по-високо ниво на липопротеини с висока плътност (добър холестерол) в кръвта. При тях се наблюдава по-ефективно усвояване на глюкозата от кръвта и по-добър ефект на инсулина. Лицата, които от детските години са се занимавали с физически упражнения, имат масивна и по-малко чуплива костна система и рядко страдат от остеопороза в зряла възраст.

Физическите упражнения имат антидепресивен ефект при здрави хора, както и при лица в депресия.
Повишаване на физическата активност се постига чрез смяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения – това включва всички видове физическа дейност:
– разходка, домакинска работа, градинарство, танци и различни видове спорт. Препоръчват се 20 – 30 минутни активни упражнения, поне три пъти седмично. Положителен здравен ефект оказва и умерената физическа дейност не по-малко от 5 пъти седмично.

Липсата на движение предизвиква умора, затова:
– стремете се повече и по-често да ходите;
– използвайте стълбището вместо асансьора, там където това е възможно;
– при упражненията постепенно увеличавайте натоварването;
– използвайте техники за релаксация;
– избягвайте силовите упражнения, например вдигането на тежести;
– давайте предимство на каране на колело, плуване, туризъм, аеробика. 

Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.