четвъртък , 28 март 2024

Присъединете се към кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“

По случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

и на славянската книжовност, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици, както и всички българи да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши правилно!“.
За осма поредна година на 24 май (както и през целия месец май) Институтът предизвиква малки и големи да направят кратка диктовка – не само за да проверят знанията си за българския правопис и пунктуация, а и за да засвидетелстват почитта си към българската просвета и култура, към българските учители, учени, просветители и дейци на културата.
Подготвeни са две диктовки. Едната диктовка (за по-малки ученици) включва откъси от изказвания на писателя Владимир Зарев и на поета и журналист Марин Бодаков. Другата диктовка (за по-големи ученици) е откъс от слово на писателя Деян Енев по случай 24 май. Направени са редакторски промени за целите на диктовката. Диктовките могат да се свалят от следния адрес.forum@ibl.bas.bg.
Диктовките се предоставят като звукови файлове. Приложени са и описания на възможни грешки.
Присъединете се, когато и както решите: с диктовки в класната стая, на площада или самостоятелно. Очакваме с нетърпение да ни изпратите кратка информация и снимки на написаните текстове на адрес: forum@ibl.bas.bg.
Информация за кампанията, проведена през последните пет години, можете да намерите на следните адреси:
Кампания 2017

Кампания 2017 – продължение

Кампания 2018

Кампания 2019

Кампания 2020

Кампания 2021

Кампания 2022

Диктовките от предходните години, които също можете да използвате, се намират на платформата „Написаното остава“ и в Ютюб канала „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките цели да привлече вниманието към огромното значение на образованието и науката (и на грамотността като тяхна предпоставка) за развитието на обществото.
„Написаното остава. Пиши правилно!“ е проект на Института за български език към Българската академия на науките.

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.