Затлъстяването в Европа се превръща в епидемия, предупреждава СЗО

В нов доклад на Световната здравна организация се казва, че през последните пет десетилетия процентът на затлъстяване

в Европа е нараснал със 138% и е свързан с редица ракови и сърдечносъдови заболявания. Близо една четвърт от възрастните в Европа са със затлъстяване, което е повече, отколкото в който и да е друг регион, с изключение на Северна и Южна Америка, посочва СЗО.
Затлъстяването причинява поне 13 различни вида рак и вероятно е причина за поне 200 000 нови случая на рак годишно, се казва в доклада.

„Тази цифра се очаква да нарасне още повече през следващите години“, се казва в новия доклад на организацията.
Смята се, че наднорменото тегло и затлъстяването са причина за повече от 1,2 милиона смъртни случая годишно, което представлява повече от 13% от смъртните случаи в региона, допълва тя.

Последните налични изчерпателни данни, от 2016 г., показват, че 59% от възрастните и почти едно от всеки три деца – 29% от момчетата и 27% от момичетата – са с наднормено тегло в Европа.

През 1975 г. 40 процента от възрастните европейци са били с наднормено тегло. Оттогава досега разпространението на затлъстяването сред възрастните се е увеличило със 138%, като между 2006 и 2016 г. увеличението е 21%.

Пандемията от коронавирус също се свързва с нарастващите талии, особено след като локдауните са насърчили „нездравословното хранене или заседналия начин на живот“, се посочва в доклада.

Той разкрива и допълнителни рискове за здравето, свързани с наднорменото тегло.

„Хората, живеещи със затлъстяване, са по-склонни да изпитат тежки последици от спектъра на болестта COVID-19, включително прием в интензивно отделение и смърт“, каза Клуге.

Авторите също така отбелязват, че причините за затлъстяването „са много по-сложни от обикновената комбинация от нездравословно хранене и липса на физическа активност“. Факторите на околната среда, които са уникални за „силно дигитализираните общества на съвременна Европа, също са двигатели на затлъстяването“, се казва в доклада, в това число маркетингът на нездравословни храни и онлайн игрите – особено сред децата.

СЗО призова за промени в политиките за предотвратяване на затлъстяването и насърчаване на здравословния начин на живот, като например облагане с данък на сладките напитки и субсидиране на здравословните храни, като същевременно се ограничи предлагането на нездравословни храни на децата.
Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия.

Вижте още

Честит професионален празник на всички медицински лица! Повече от 13 милиона смъртни случая всяка година са от екологични фактори

7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.