петък , 19 април 2024

Честит професионален празник на всички медицински лица! Повече от 13 милиона смъртни случая всяка година са от екологични фактори

7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация.

От 1964 година Денят на здравето се отбелязва в България и като ден на здравния работник.
Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички – от световните лидери до хората във всички страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. 
Тази година МОТОТО е „Нашата планета, нашето здраве“ и има за цел да ни напомни, че вредните влияния върху човешкото здраве, произтичащи от замърсената околна среда, не са отговорност само на здравния сектор, а на цялото общество.
В разгара на пандемия, замърсена планета, нарастващия брой на хората, които страдат от заболявания като рак, астма, болести на сърдечно- съдовата система, е необходимо да се насочи вниманието на обществото върху необходимостта от спешни действия, които целят подобряване качеството на живот и намаляване на здравословните проблеми, което е непостижимо ако нямаме чиста околна среда.

Човечеството трябва да си даде сметка, че мръсният въздух, замърсената вода, неадекватните санитарни условия, включително управлението на твърдите отпадъци, рисковете, свързани с определени опасни химикали, отрицателните въздействия на изменението на климата, са най- неотложните заплахи за общественото здраве. Според Световната здравна организация, повече от 13 милиона смъртни случая по света всяка година са в следствие на екологични фактори, които могат да бъдат избегнати. Над 90% от хората дишат замърсен въздух в резултат на изгаряне на изкопаеми горива. Екстремните метеорологични явления, ерозията на земята и недостигът на вода са част от факторите, които влияят негативно на човешкото здраве. Замърсяването и пластмасите се намират на дъното на океаните, по планинските върхове и са си пробили път в нашата хранителна верига. Системите, които произвеждат силно преработени, нездравословни храни и напитки, предизвикват вълна от затлъстяване, увеличават рака и сърдечните заболявания, като същевременно генерират една трета от глобалните емисии на парникови газове. Промяната в мисленето е крачката, която може да ни доведе до свят, в който чист въздух, вода и храна са достъпни за всички, градовете са подходящи за живеене и хората имат контрол върху своето здраве и здравето на планетата.
180 са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.
По данни на БЛС, през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки са загубили живота си, борейки се до последно с коварното заболяване и с достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг.
 

Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.