четвъртък , 28 март 2024

Международен ден на театъра е. Честит празник на всички професионални актьори!

Световният ден на театъра се отбелязва от 1962 г.
по инициатива на
Международния театрален институт (International Theatre Institute ITI).
Датата е 27 март, защото на този ден се открива сезонът на „Театър на нациите“ („Theatre of Nations“).
От този ден,

всяка година, един от начините на отбелязване на празника е изтъкнат артист да отправи своето годишно послание. За първи път през 1962 г. това прави Жан Кокто (френски поет, писател, дизайнер, художник, скулптор и режисьор). Тогава той казва: „Световният ден на театъра отбелязва невероятния брак между единственото и множественото, между обективното и субективното, съзнателното и несъзнателното, които идват да покажат на света необикновените творения, които е създал. Много от разминаванията в света са резултат от отчуждението на умовете и бариерата на езика: това са тези разминавания и тази бариера, която огромният и сложен механизъм на театъра се е постарал да преодолее.“ 
Театърът е едно от най-древните измежду 7-те изкуства. Разпространено е във всички култури на света и има свой универсален език.
Първата театрална постановка в България е в гр.Шумен през 1856 г..Това е комедията на Сава Доброплодни „Михаил Мишкоед”. А първият професионален театър в България е създаден в Пловдив през 1881 г. от двама французи – Босси и Брюн. Те купуват бивша бейска къща в града под тепетата, която превръщат в хотел. За да се конкурират с два други хотела, правят в двора на къщата нова сграда сграда – за театрални представления. Така се появява първият театрален салон у нас. Той се казва Международен театър „Люксембург“.
  


 

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.