четвъртък , 28 март 2024

Панагюрище отбеляза националния празник с молебен за мир, песни и свеждане на глави пред паметта на героите

Днес десетки жители и гости на Панагюрище отдадоха почит на загиналите преди 144 години за Освобождението на България,

свеждайки глава и полагайки венци и цветя пред няколко паметника.
Честването започна на площад „20 април“ с издигане на националното знаме на Република България от кмета на община Панагюрище Никола Белишки и полагане на цветя пред бюст-паметника на водача на Хвърковатата чета Георги Бенковски.
Молебен за мир в църквата „Свето Въведение Богородично” отслужиха Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и свещеници от Панагюрска духовна околия. След това бяха положени венци и цветя пред Вечния огън на мемориален комплекс „Априлци“.
Празнично шествие, водено от Духов оркестър „Делчо Радивчев“ към Народно читалище „Виделина – 1865“ и Регионален клуб „Традиция“, се отправи към паметника на генерал Дандевил. По пътя, преди да се стигне до него, бяха положени венци и цветя пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.
Пред паметника на ген.Дандевил директорът на Исторически музей – Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни факти от историята и анализира:
 Погледнати през огромната дистанция на времето, събитията от 1877-1878 г. правят впечатление преди всичко с изключителната си напрегнатост. Блестящи победи се редуват с непростими от военна гледна точка слабости на главното командване; велики подвизи с необикновени изпитания. На необикновения героизъм съответства невероятна, сякаш свръхчовешка, издръжливост. 
… Затова нека днес сведем чела, нека се поклоним пред мъчениците на свободата, нека си спомним за вярата и борбата, за будителите, съхрани духовното ни богатство и запалили огъня на националното пробуждане и възраждане. И да не забравяме, че саможертвата за свободата е измерението за нашето национално достойнство и бъдеще; да знаем и с гордост да пазим и да отстояваме достойнството си на народ, който знае откъде идва и накъде отива.
Последваха песни, изпълнени от Нели Недкова, Алина Айрушева, Доника Николова, Петя Феркова, Красимира Гърбакова, Деница Панчовска, Георги Крушевски и Кристина Гочева, възпитаници на Школата по поп и джаз пеене „Евгени Зумпалов” към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, както и 6 – годишния Алекс Александров от София.
В знак на признателност и почит към героите, дали живота си за Освобождението на България, венци и цветя поднесоха председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, кметът и зам.-кметът на община Панагюрище Никола Белишки и Галина Матанова, народният представител Стефан Мирев, политически партии, училища, културни и благотворителни институции, представители на Военно окръжие – Пазарджик и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ,„Асарел-Медет“ АД, признателни граждани.

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.