Честит имен ден на издръжливите!

На 21 февруари Православната църква почита паметта на Свети Евстатий, верен последовател на Христовата вяра,

както и неин разпространител по време на десетото гонение против християните.
Свети Евстатий бил единодушно избран от християните за епископ на Антиохия. Като такъв участвал в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика Арий. В 326 г. епископ Евстати отишъл в Грузия, току-що просветена с християнската вяра, за да постави там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттам, той продължавал усърдно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и уважаван от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.
След смъртта на император Константин, неговият син станал владетел на част от Римската империя. Новият управник погрешно защитавал еретиците ариани, а преследвал и угнетявал истинските вярващи. Епископът свети Евстатий също попаднал под ударите на императора, свалили го от длъжността му и го изпратили на заточение в Тракия. Светецът умрял през 360 г.
Имен ден празнуват Евстати , Евстатий, Евстатия. Името означава издръжлив

Вижте още

Председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов: Да отстояваме самоотвержено каузите Панагюрище и България!

Уважаеми жители и гости на община Панагюрище,  През април преди 148 години със своята саможертва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.