ДНЕС празнуват Татяна, Таня, Таньо… Здрави и благословени да са!

На 12 януари Православната църква почита Света мъченица Татяна.

Тя произлизала от знатно римско семейство. Баща й, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост. Той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото писание. Когато света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в девство и целомъдрие, отказвайки се от светския живот. Тя станала невеста на Христа и на Него служела ден и нощ с молитва и пост. 
След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Той не бил последовател на Христовата вяра, но в двореца си имал статуи както на Исус, така и на Аполон, Авраам и Орфей. Без да се съобразява с високото социално положение на Татяна и нейния целомъдрен живот, императорът наредил светицата да бъде заведена в храма на Аполон, където да принесе жертва на древногръцкия бог. Девойката не само отказала, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.
След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на жестокки изтезания, като дори изболи очите ѝ и рязали парчета кожа от снагата й.
След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден напълно излекувана.
Уморен от нейната несломимост, безмилостният римски император наредил да я хвърлят на изгладнелите зверове. Пуснатият лъв се приближил до светата мъченица, ближел кротко нозете й, без да я нарани по никакъв начин.
Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна ѝ отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството ѝ.
На 12 януари 225 г. Татяна и баща ѝ били обезглавени. З
аради мъките си и добродетелния живот Татяна била обявена за светица.

ДНЕС имен ден имат хората с името Татяна, Таня,Траяна,Таньо, Танко.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.