понеделник , 6 май 2024

Вълнуваща среща на ученици от СУ “Нешо Бончев” с цигуларя Хари Ешкенази

Има ли правило за облеклото при посещение на концерт за класическа музика? Кога се ръкопляска? Какво е “бис”? 

На тези и още въпроси получиха отговор учениците от пети, шести и седми клас на СУ „Нешо Бончев“.
На 14.12.2021 г. класовете от прогимназиален етап на Панагюрската гимназия имаха вълнуваща среща в салона на Народно читалище “Виделина -1865” с цигуларя Хари Ешкенази.
Събитието бе част от дейностите в училищния проект по НП “Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул “Културните институции като образователна среда”, който  цели да предостави допълнителна възможност за реализиране на неформален образователен процес сред експонатите в музея, концертните зали, театралните салони и библитеката. Целта е тези уроци да променят отношението на учениците към културните институции и от пасивни наблюдатели те да влязат в ролята на изследователи, анализатори и творци. Съвместната работа на учители, ученици, музейни работници, музиканти и културни дейци по планирането и реализирането на уроците ще подпомогне формиране на естетически вкус и ценностно отношение към изкуството и културните достижения на обществата през различните епохи.
По време на срещата с момичетата и момчетата от СУ “Нешо Бончев” Хари Ешкенази представи цигулката като класически инструмент. Учениците научиха какво е нейното устройство, къде се намира магаренцето и “душичката” й, от какво дърво се прави, кои са лютиерите. Гостът демонстрира стандартния начин на звукоизвличане и “пицикато”. Прозвучаха откъси от популярни произведения на Вивалди, Моцарт, Бах, Бетовен и др. класически композитори.
Децата бяха умело въвлечени и активно участваха в цялостната презентация. Всички се убедиха за пореден път, че музиката обединява и вдъхновява, вълнува и успокоява, радва и вглъбява.
…Защото музиката прави хората щастливи!

 Хари Ешкенази е изключителен цигулар, приятел на децата, вдъхновител на “Фортисимо Клас” и негов създател. Избира да продължи семейната традиция – любов към класическата музика, и започва да свири на цигулка едва четиригодишен.
Най-голямата мечта на цигуларя е да срещне младите хора с великаа музика, да ги запознае с нейната магия и по този начин да съживи интереса към симфоничните концерти.
Директор на програмата “Фортисимо Клас” повече от десет години, Хари Ешкенази сбъдва тази своя мечта. Запознава ученици от цялата страна с основните класически инструменти, които съставляват всеки оркестър, за да опознаят и обикнат музиката

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.